Video Marian Vanghelie, reținut. DNA îl acuză că a vândut Consiliului Local sector 5, prin firme de casă, bomboane, măști și gel la suprapreț

Data actualizării: Data publicării:
marian vanghelie pe treptele dna
Marian Vanghelie a fost ridicat de acasă și dus la audieri la DNA Foto: captură video Digi24

Marian Vanghelie, fostul primar al Sectorului 5, a fost reținut, joi seara, pentru 24 de ore. Procurorii DNA îl acuză pe Marian Vanghelie de trafic de influență și constituire a unui grup infracțional organizat. Acesta este cercetat într-un dosar alături de alți 21 de inculpați pentru că ar fi prejudiciat bugetul sectorului 5 cu 256 de milioane de lei, în perioada 2018-2020, prin achiziții făcute la suprapreț de S.C. Economat Sector 5 S.R.L (unde acționar majoritar este Consiliul Local sector 5) de la firme de casă. Printre achiziții se numără patinoare artificiale, tarabe, nebulizatoare, agende, bomboane și dulciuri, cântare comerciale, măști FFP2 și geluri dezinfectante.

ACTUALIZARE ORA 22:40 Marian Vanghelie a fost reținut, după o audiere la DNA care a durat mai multe ore. Aceeași măsură a fost luată în cazul altor 12 persoane cercetate în acest dosar. Printre acestea, fratele lui Marian Vanghelie, șeful Economat și șeful Salubrizare Sector 5.

Fostul edil este cercetat într-un dosar pentru trafic de influenţă, dar şi instigare la abuz în serviciu. Alte 21 de persoane sunt considerate suspecte în acest caz.

ACTUALIZARE ORA 19:00  Procurorii îl mai acuză pe Marian Vanghelie că ar fi primit în perioada 2016-2019 o mită în valoare totală de peste 80 de milioane de lei. 

Comunicatul DNA:

La finele anului 2018, suspectul Vanghelie Marian Daniel – la data faptelor consilier în cadrul Consiliului Local sector 5, suspectul Petre Marian Leonard – la data faptelor directorul general al S.C. Economat sector 5 S.R.L. și un om de afaceri, ar fi constituit un grup infracțional organizat, la care au aderat ulterior și alte persoane (administratori ai unor societăți comerciale), și care ar fi avut ca scop obținerea de foloase de către firmele controlate de Vanghelie Marian Daniel și implicit de persoanele care au sprijinit grupul, prin prejudicierea bugetului S.C. Economat Sector 5 S.R.L (unde acționar majoritar este Consiliul Local sector 5).

Obținerea acestor foloase s-ar fi realizat prin efectuarea de către SC Economat Sector 5 SRL a unor achiziții de bunuri nelegale și la preturi supraevaluate (produse alimentare și nealimentare între care patinoare artificiale, tarabe, nebulizatoare, agende, bomboane și dulciuri, cântare comerciale, măști FFP2 și geluri dezinfectante, etc), de la societățile controlate de aceștia.

Grupul a acționat în perioada 2018 - 2020 și ar fi avut o structură bine determinată, ierarhia în cadrul acestuia fiind dată de rolul pe care fiecare membru îl avea în desfășurarea activității infracționale.

La vârful ierarhiei, s-ar fi aflat suspectul Vanghelie Marian Daniel – la data faptelor consilier în cadrul Consiliului Local sector 5, urmat de Petre Marian Leonard – la data faptelor directorul general al S.C. Economat sector 5 S.R.L. și un om de afaceri, suspect în prezenta cauză.
Mecanismul de acționare al grupului era unul complex. Astfel, după achiziția bunurilor respective de către societățile controlate de oamenii de afaceri de la diverși furnizori, acestea erau revândute la suprapreț către S.C. Economat Sector 5 S.R.L., în mod direct, dar și prin crearea mai multor lanțuri comerciale în care erau interpuse aceleași societăți, controlate de membrii grupării.

Mai departe, această societate ar fi revândut produsele respective la prețuri supraevaluate către aproape toate entitățile din subordinea Primăriei sectorului 5 sau a Consiliului Local sector 5 (Administrația Domeniului public, Administrația Piețelor sector 5, Centrul Cultural și de Tineret „Ștefan Iordache”, Direcția de Impozite și Taxe Locale sector 5, școli, grădinițe, etc.).

Cu titlu de exemplu precizăm că au existat creșteri de prețuri chiar și de 31 de ori mai mari față de prețul practicat de furnizorul inițial (capsator plastic mediu - S.C. Economat sector 5 S.R.L. a achiziționat produsul respectiv cu prețul de 81,6 lei în condițiile în care prețul inițial a fost de 2,59 lei).

Prin demersurile menționate mai sus ar fi fost produs un prejudiciu estimat în valoare totală de peste 256 milioane lei.

Într-un context asemănător, în perioada 2016-2019, suspectul Vanghelie Marian Daniel ar fi pretins de la un om de afaceri un procentaj de 50% din profitul pe care societatea acestuia urma să îl realizeze din vânzarea de mărfuri supraevaluate către S.C. Economat sector 5 S.R.L. și ar fi primit suma totală de 80.463.800 lei, pentru a-și exercita influența pe care a lăsat să se înțeleagă că o are asupra directorului general, Petre Marian Leonard, în scopul determinării acestuia să efectueze achizițiile respective și să asigure plata integrală, cu celeritate, a facturilor de vânzare.

Suspecților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.


Știrea inițială: 

Fostul primar al Sectorului 5 Marian Vanghelie a fost ridicat de acasă, joi după-amiază, de ofițerii anticorupție și dus la audieri la DNA, după ce în prealabil s-au făcut percheziții în locuința sa. În momentul în care a ajuns la DNA, fostul edil a declarat că nu știe care sunt acuzațiile pe care i le aduc procurorii. 

„A fost aceeași percheziție și acum un an. S-au găsit aceleași lucruri”, a spus el.

Procurorii au ridicat însă mai multe documente, în urma perchezițiilor făcute joi.

Potrivit informațiilor Digi24, fostul edil al Sectorului 5 este anchetat în legătură cu mai multe contracte pe care le-ar fi atribuit în mandatul de primar.

Marian Vanghelie a mai fost anchetat de DNA într-un alt dosar, în care a fost și condamnat la 11 ani și 8 luni închisoare cu executare, în mai anul trecut, pentru 9 fapte de luare de mită și abuz de serviciu. În același dosar au mai fost condamnați și apropiați ai fostului primar al Sectorului 5. Decizia judecătorilor a fost anunțată după șase ani de proces, dar nu este definitivă.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri