Monica Macovei: „Pentru ce a făcut la DNA, Daniel Morar este un erou al acestei țări”

Data publicării:
macovei

„Eu aș fi foarte nefericită să văd că DNA se schimbă cu o sutime. Ponta și Antonescu au urât DNA de când s-a format și atacă și vor să îl desființeze. Daniel Morar este un erou al acestei țări și ar trebui să fie recunoscut ca atare. Vorbesc în calitatea sa de procuror-șef al DNA. (...) Ponta minte, amenință și vrea să subordoneze justiția”, a precizat europarlamentarul PDL la emisiunea „Km0”.

Cine este Daniel Morar

Președintele României, Traian Băsescu, a semnat în 25 martie, decretul de numire a procurorului general interimar, Daniel Morar, în funcția de judecător la Curtea Constituțională pentru un mandat de 9 ani, începând cu data de 9 iunie 2013.

În aceeași zi, Secția pentru procurori a CSM l-a detașat pe Daniel Morar în funcția de prim-adjunct al procurorului general, de la momentul expirării actualului mandat, 2 aprilie, până la data numirii în postul de judecător CCR, 9 iunie.

Daniel Morar era la acea dată prim procuror adjunct al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, procuror general interimar.

Mandatul lui Daniel Morar la conducerea Parchetului General expira, fără posibilitate de prelungire, în data de 4 aprilie.

Daniel Morar, prim-adjunctul procurorului general al României, fusese delegat în această funcție de Laura Codruța Kovesi în ultima ei zi la șefia Ministerului Public

2 octombrie 2012 a fost prima zi de interimat a lui Daniel Morar la conducerea Ministerului Public, după ce a Laura Codruța Kovesi anunța cu o zi înainte că l-a delegat pe postul de prim procuror general adjunct.

Laura Codruța Kovesi a motivat atunci delegarea lui Daniel Morar , atunci procuror-șef al DNA, ca procuror general interimar prin faptul că acesta are o relație foarte bună de cooperare cu instituțiile europene și are experiența necesară pentru a gestiona chestiunile legate de MCV.

Laura Codruta Kovesi se înscrisese inițial în cursa pentru șefia Direcției Naționale Anticorupție, conform procedurii lansate de fostul ministru al Justiției, Mona Pivniceru, însă ulterior s-a retras.

Fostul șef al PÎCCJ tocmai fusese detașată la Bruxelles, pe postul de ministru – consilier pe probleme de corupție, după ce Consiliul Superior al Magistraturii a aprobat solicitarea Ministerului Justiției.

Ea a participat la următorul concurs organizat și în prezent, Laura Codruța Kovesi este procuror-șef al DNA.

În urma audierilor desfăşurate în zilele de 8 şi 9 mai 2013 şi a analizei proiectelor de management depuse, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a emis avize favorabile pentru toţi cei şase candidaţi propuşi de Ministrul Justiţiei.

Ulterior, în 22 iulie, președintele Traian Băsescu a semnat decretele de numire a șapte procurori în structurile de conducere ale Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și ale Direcției Naționale Anticorupție. Astfel, fostul prim procuror șef adjunct al Parchetului General, Marius-Constantin Iacob, a devenit procuror-şef adjunct al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, subaltern al Laurei Codruța Kovesi, fost șef al Ministerului Public.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri