Reacție a Comisiei Europene în cazul Kovesi

Data actualizării: Data publicării:
laura codruta kovesi inquam octav ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Oficialii europeni reacţionează în cazul scandalului legat de ancheta pornită împotriva Laurei Cosruţa Kovesi. Aceştia anunţă că urmăresc cu atenţie cazul.

Fosta şefă DNA este citată mâine la Secţia pentru magistraţi, în calitate de suspect. Fix cu o săptămână înainte de a fi audiată la Bruxelles, pentru ocuparea postului de procuror-şef al Parchetului European Anticorupţie.

Este un dosar care cercetează cum a fost adus în ţară fugarul Nicolae Popa.

Comisia Europeană spune că urmărește cu atenție toate evoluțiile legate de cei trei procurori care au ajuns pe lista scurtă a candidaților pentru funcția de procuror-șef al Parchetului European, în special cazul Laurei Codruța Kovesi. Fosta șefă a DNA este prima plasată pe această listă care a fost întocmită de o comisie formată din 12 specialiști.

„Comisia urmăreşte cu atenţie ultimele evoluţii în contextul procedurii de selecţie. Este crucial ca toţi candidaţii, selectaţi de o comisie independentă, să fie trataţi echidistant în cadrul acesteia”, a fost răspunsul Comisiei Europene pentru Digi24.

Citiți și:

Kovesi, citată de noua Secţie pentru procurori: „E o răzbunare, nu voi renunţa la candidatură”

Fostă şefă a Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi a anunţat la Digi24, că a fost citată la Secţia de investigare a infracţiunilor din Justiţie. Ea spune că este un demers abuziv. „Este o răzbunare pentru demersul făcut la CEDO, că am trecut de filtru şi Guvernul are termen până în 18 martie să îmi propună o înţelegere amiabilă, altfel procesul se va judeca pe fond. Nu se încearcă aflarea adevărului, ci să fiu oprită să ocup această funcţie”, a spus Kovesi la Digi24.

Înaintea Comisiei Europene, europarlamentarul german Elmar Brok a condamnat, într-o declaraţie pentru Ziare.com, practicile staliniste ale puterii politice de la Bucureşti în ceea ce priveşte încercările de a o împiedica pe Laura Codruţa Kovesi să ajungă la conducerea Parchetului European. Oficialul cere autorităţilor române să-şi reanalizeze acţiunile.

Reuters și New York Times despre cazul Kovesi: „Secția pentru magistrați amenință independența justiției și statul de drept”

Reuters și New York Times acordă spații largi situației din România, unde Laura Codruța Kovesi, candidat pentru postul de Procuror European, este suspectă într-un dosar al secției pentru magistrați. Știrea agenției Reuters, preluată de cotidianul american, arată că ”nou înființata secție pentru magistrați amenință independența justiției și statul de drept, potrivit Comisiei Europene, Departamentului de Stat al SUA și multor magistrați români”, scrie G4Media.ro.

În timpul mandatului de cinci ani al lui Kovesi, rata condamnărilor în dosarele de înaltă corupție instrumentate de DNA a crescut mult, arată știrea citată. Succesele DNA au fost remarcate la Bruxelles și lăudate de societatea civilă și investitori, dar Kovesi a fost atacată de PSD, scriu publicațiile citate.

Citește și: Cine sunt românii care îl ajută pe Putin ca Marea Neagră să rămână „lac rusesc”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri