Traseul mitei în Ministerul Dezvoltării

Data publicării:
elena udrea cu ziaristi facebook

Omul de afaceri judecat pentru dare de mită în dosarul Gala Bute a spus în instanţă că Ministerul Dezvoltării nu plătea lucrările făcute de firma sa decât contra unui comision.

Efortul (despre care mi-a spus Ştefan Lungu că trebuie să îl fac, n.r.) era acel 10% din ceea ce lucrez. A fost plătit contractul cu firma domnului Lungu din încasările de la Compania Naţională de Investiţii. S-au încheiat contracte care nu erau necesare societăţii mele”, a declarat Dragoș Botoroagă în faţa instanţei.

Declaraţiile au fost confirmate de fostul consilier din Minister, care însă a precizat că banii îi dădea, la rândul său, lui Gheorghe Nastasia, fostul secretar general al instituţiei. Asta după ce detaliile plăţilor erau puse la punct cu buna prietenă a ministrului.

Din dorinţa de a-l ajuta pe Dragoş Botoroagă, am discutat cu Topoliceanu Anamaria (fostul director al Companiei Naţionale de Investiţii, n.r.) şi aceata mi-a spus, în esenţă, că pentru a fi deblocate fondurile şi a se plăti către firma acestuia, el trebuie să plătească un procent din conturile primite în contul societăţii”, a declarat Ștefan Lungu în fața instanței.

Gheorghe Nastasia a admis, şi el, că se încasau comisioane de la firme, dar din ordinul Elenei Udrea.

Într-una din discuţiile purtate în 2011 cu Udrea Elena Gabriela am vorbit despre acest comision de zece la sută pe care trebuia să îl dea numitul Adrian Gărdean (om de afaceri, n.r.). Era un procent din încasările pe care le obţinea din contractele încheiate cu unităţile administrativ teritoriale finanţate de minister”, le-a spus Gheorghe Nastasia judecătorilor.

Nici Anamaria Topoliceanu n-a răspuns întrebărilor jurnaliştilor despre acuzaţiile lansate în sala de judecată, deşi în sală a dat lămuririle cerute de judecători.

Am mers la minister unde am avut o discuţie cu Elena Udrea legată de alocarea sumelor de bani pentru fiecare obiectiv şi firmele care efectuau lucrările. Cu acest prilej i-am spus doamnei Udrea că SC Consmin SRL (administrată de D. Botoroagă, n.r.) este o firmă pentru care am vorbit cu Lungu Ştefan că o să aducă nişte bani.

(...)

Când i-aţi spus doamnei Udrea că firma asta aduce nişte bani, ce a zis?

A rămas suma alocată, în condiţiile în care unele sume se tăiau, unele lucrări se opreau”, le-a declarat magistraţilor Anamaria Topoliceanu.

Deşi în instanţă nu a dat declaraţie, după proces Elena Udrea a recunoscut, şi ea, că ştia de comisioane.

Elena Udrea, fost ministru al Dezvoltării: De câteva ori am zis public oamenilor de afaceri - ştiu că se cer bani. Se cer şi azi 10%.

A subliniat însă că nu a luat niciun astfel de comision. De altfel, Elena Udrea a susţinut, din nou, că singurele probe ale procurorilor sunt declaraţiile foştilor subalterni.

Elena Udrea, fost ministru al Dezvoltării: Cred că după această perioadă în care oamenii ajuns să fie închişi pe delaţiuni societatea va rămâne împărţită în oameni oneşti, cu caracter, şi lichele. Eu lichelelor nu le strâng mâna.

Citiți și: Procesul în dosarul „Gala Bute”, reluat pe 11 noiembrie. Elena Udrea: Nimeni din România nu poate spune, cu probe, că am luat șpagă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri