Trimis în judecată în dosarul referendumului. Liviu Dragnea: Cred că Băsescu mă iubeşte foarte mult

Data publicării:
liviu dragnea mediafax

ACTUALIZARE 15.00. Primul termen în acest dosar a fost stabilit de instanţa supremă pentru 18 februarie 2014.

ACTUALIZARE 14.20. „Cred că Băsescu mă iubeşte foarte mult”, a comentat Liviu Dragnea trimiterea sa în judecată.

„Sunt nişte acuzaţii nefondate. Eu nu merg în instanţă să-mi probez nevinovăţia, ci aştept ca procurorii să probeze aceste acuzaţii absurde. În ce priveşte demisia din Guvern, sunt nişte proiecte pe care vreau să le duc la capăt. Aceste acuzaţii, din fericire, nu au nicio legătură cu activitatea de ministru”, a adăugat acesta.


Procurorul general Tiberiu Nițu a dispus miercuri încetarea delegării procurorului Lucian Papici, cel care s-a ocupat de ancheta în cazul vicepremierului Liviu Dragnea, în funcția de șef al secției I din cadrul Direcției Naționale Anticorupție.  

În 6 septembrie 2012, vicepremierul Liviu Dragnea a fost pus sub acuzare în dosarul privind referendumul de demitere a şefului statului.

El a fost acuzat că, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, şi-ar fi folosit autoritatea şi influenţa în scopul obţinerii unei prezenţe de minimum 60% la votul de la referendum, care să garanteze validarea acestuia, potrivit DNA.

Procurorii DNA anunţau că au început urmărirea penală în cazul lui Liviu Dragnea pentru patru capete de acuzare: folosire a influenței sau autorității de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite; asociere pentru săvârșirea de infracțiuni; instigare la violarea prin orice mijloace a secretului votului de către membrii biroului electoral al secției de votare ori de către alte persoane și instigare la promisiunea, oferirea sau darea de bani ori alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze în cadrul referendumului.  

Procurorii DNA anunţau că au început urmărirea penală faţă de 67 de persoane acuzate de fraude la referendumul din 2012, printre care 49 de preşedinţi şi membri ai unor secţii din Teleorman, Vrancea şi Gorj şi 18 observatori din partea unor ONG-uri, membri de partid, care l-ar fi ajutat pe Liviu Dragnea. Procurorii anticorupţie precizau că cele 67 de persoane ar fi luat parte la diferite activităţi legate de desfăşurarea referendumului din 29 iulie 2012.

„Infracțiunile reținute în sarcina persoanelor implicate în desfășurarea procesului de votare - președinți și membri ai secțiilor de votare – au constat în principal în aceea că ei și-au încălcat atribuțiile de serviciu referitoare la asigurarea unui proces corect de vot, înlesnind falsificarea listelor electorale (atât liste permanente cât și liste suplimentare), prin adăugarea de persoane care nu au făcut cerere de vot cu urna mobilă, care nu s-au prezentat la vot sau care nu se aflau în România la data referendumului, prin contrafacerea materială a semnăturilor acestora și introducerea în urne a unui număr de voturi corespunzător semnăturilor falsificate. În acest fel, numărul total de voturi exprimate a fost crescut artificial, prin includerea voturilor obținute prin falsificarea semnăturilor.

Prezentul dosar penal nu a putut să cuprindă, în mod obiectiv, analiza eventualelor infracțiuni comise în secțiile de votare de pe întreg teritoriul național, situațiile descrise și probate reprezentând numai exemple dintre cele mai relevante din punctul de vedere al procentajului de prezență la vot comparat cu media națională.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Înalta Curte de Casație și Justiție, având în vedere calitatea de deputat deținută în prezent de Nicolae-Liviu Dragnea”, se arată în comunicatul DNA.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri