Sari la conținut

Tudorel Toader: Am văzut preocuparea președintelui. Nu are nicio acoperire

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, se declară sceptic în privința demersului președintelui Klaus Iohannis de a retrimite legile justiției la CCR și de a sesiza Comisia de la Veneția. Spune el că legile au trecut deja pe la Curte şi CCR nu a găsit prea multe probleme. Iar majoritatea erau de exprimare, nu de conţinut.

Toader a mai spus că preşedintele are dreptul constituţional de a sesiza CCR şi Comisia de la Veneţia și că se aştepta la acest lucru, dar că îngrijorarea lui Iohannis cu privire la aceste legi „nu are nicio acoperire”.

Faptul că preşedintele vrea să sesizeze CCR, Comisia de la Veneţia intră în limitele de competenţă constituţională ale preşedintelui. Modul în care îşi exprimă public această competenţă depinde de fiecare preşedinte (...). Am văzut şi eu preocuparea dânsului, să nu zic îngrijorarea, că este un termen care a fost folosit de-a lungul timpului ca nu cumva din mers să se rescrie Constituţia. Categoric afirmaţia nu are nicio acoperire”, a spus Tudorel Toader.

El a adăugat că CCR a admis 22 de soluţii legislative din totalul de câteva sute la cele trei legi ale justiţiei.

Am văzut afirmaţia potrivit căreia pe legile justiţiei au fost necesare trei decizii ale CCR. Este firesc, dacă ai trei legi, fiecare lege este criticată şi Curtea se pronunţă de fiecare dată când este sesizată. (...) Curtea a admis în total 22 de soluţii legislative din totalul celor trei legi de sute de articole. Multe dintre cele admise ca neconstituţionale sunt de necorelare legislativă şi nu pe fond a reglementării contrare a Constituţiei”, a mai spus el.

Ministrul s-a arătat surprins de faptul că preşedintele Klaus Iohannis şi-a exprimat „preocuparea” privind înfiinţarea secţiei de anchetare a magistraţilor, deoarece CCR a decis că este constituţională.

Am observat că a exprimat preocupare pentru faptul că prin legile cele trei ale justiţiei au fost consacrate instituţii noi. Sigur făcea referire la acea secţie specială de anchetare a eventualelor fapte care pot fi comise de către magistraţi. Aici critica m-a surprins pentru că indirect critică decizia CCR (...) care a consacrat constituţionalitatea respectivei soluţii legislative. Prin urmare, are competenţa constituţională să sesizeze CCR. Pentru mine era previzibil faptul că o va sesiza, rămâne să motiveze”, a mai spus Tudorel Toader.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, miercuri, că trimite la Curtea Constituţională întregul pachet al legilor justiţiei şi sesizează Comisia de la Veneţia. De asemenea, el a făcut apel la judecătorii CCR să nu se grăbească şi să conlucreze cu organismul european. Preşedintele a precizat că, după ce Curtea Constituţională se va exprima asupra actelor normative, va face o nouă analiză a legilor şi va decide atunci dacă se impune o nouă reexaminare a celor trei legi de către Parlament.

Pe aceeași temă