Unde spune DNA că a mințit, sub jurământ, Călin Popescu Tăriceanu

Data publicării:
tariceanu ALDE Facebook-2

„Am fost citat în calitate de martor într-un dosar. Am răspuns întrebărilor procurorilor, dar având în vedere că dosarul de urmărire penală nu e public, nu o să fac alte declaraţii”, spunea Călin Popescu Tăriceanu în urmă cu o lună.

Șeful Senatului a ajuns din nou, astăzi, la DNA Braşov.

Anchetatorii l-au informat oficial pe Călin Popescu Tăriceanu că este urmărit penal pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului. Procurorii de la DNA Braşov spun că al doilea om din stat a minţit sub jurământ, în 15 aprilie, atunci când a fost audiat, în calitate de martor, în dosarul retrocedării Fermei Băneasa şi a Pădurii Snagov.

Din probele administrate în prezenta cauză, în care Călin Popescu Tăriceanu este suspect, s-a constatat că declaraţiile pe care le-a făcut în calitatea sa de martor nu corespund adevărului şi au dus la îngreunarea cercetărilor”, a spus Livia Săplăcan, purtătorul de cuvânt al DNA.

Procurorii îi reproşează celui de-al doilea om în stat că „a menționat în mod nereal că nu a avut cunoștință de achiziționarea drepturilor succesoarele ale lui Paul al României de către Tal Silberstein, Remus Truică şi alții și că nu a discutat cu Remus Truică despre taxele notariale. De asemenea, acesta a mai declarat că nu are relații apropiate și nu a păstrat legătura cu inculpații Dan Cătălin Andronic și Tal Silberstein, cu care s-a întâlnit doar sporadic, aflând din presă, ca urmare a comunicatelor DNA, despre acest dosar. A precizat, de asemenea că nu l-a prezentat/introdus pe Tal Silberstein altor politicieni din România.”, arată procurorii.

„A mai precizat, că nu a avut o relație apropiată cu inculpatul Marcovici Marius, ascunzând totodată că are cunoștință de relația acestuia din urmă cu inculpatul Tal Silberstein. Aceste declarații sunt aspecte necorespunzătoare adevărului, fiind contrazise de probatoriul administrat în cauză (declarații ale martorilor, suspecților și alte mijloace de probă)”, potrivit DNA.

La câteva ore de la anunţul procurorilor, preşedintele Senatului a reacţionat dur, calificând măsurile procurorilor drept un abuz.

„Sigur, în ziua de azi, când trăim într-o republică a procurorilor bazată pe politica dosarelor și cătușelor, alegerea nu o mai pot face cetățenii în mod democratic. Pe 5 iunie vor fi alegeri, dar indiferent pe cine aleg cetățenii, azi deciziile sunt luate de instituțiile de forță care controlează societatea.(...) Audierea mea din aprilie a pregătit terenul pentru ceea ce numesc eu abuzul de drept de azi”, arăta Călin Popescu Tăriceanu.

În dosarul retrocedării Fermei Băneasa şi a Pădurii Snagov, procurorii DNA Braşov au trimis în judecată 21 de persoane. Paul al României deschide lista acuzaţilor, ca beneficiar direct al terenurilor, a căror valoare depăşeşte, spun anchetatorii, 145 de milioane de euro. Remus Truică, om de afaceri cu puternice conexiuni politice, aşa cum îl caracterizează procurorii, a avut însă de câştigat cel mai mult, după ce l-a convins Paul al României să îi cedeze 80% din tot ce obţine în procedurile de retrocedare, drept răsplată pentru influenţarea factorilor decisivi. Dan Andronic este şi el judecat în acest dosar, pentru că ar fi făcut presiuni mediatice în interesul grupului. Miliardarul Benjamin Steinmetz va fi judecat în lipsă, fiind principalul finanţator. Un rol important l-ar fi jucat în grup şi fostul consilier al lui Călin Popescu Tăriceanu, israelianul Tal Silberstein. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Logodnicul ei a murit în ziua nunții, iar ce a descoperit ulterior despre viața lui secretă a fost...
Digi FM
Prințul William, George și Charlotte, selfie în culise cu Taylor Swift în turneul artistei la Londra...
Pro FM
Anca Țurcașiu, apostrofată de fani după ce s-a pozat în costum de baie, la 52 de ani: „Dependentă de atenție...
Film Now
Motivul pentru care un actor din House of the Dragon a fost intimidat de Matt Smith în timpul filmărilor: „Am...
Adevarul
Cele mai cancerigene produse de curățenie pe care toată lumea le folosește. Cu ce le puteți înlocui
Newsweek
VIDEO Avion rusesc de luptă, „luat la țintă" de 3 drone ale SUA de 100.000.000$. Cum s-a terminat?
Digi FM
Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri despre tergiversarea divorțului de Anamaria Prodan: „Sunt cumva legat, ținut...
Digi World
Ce efecte are mersul pe jos de trei ori pe săptămână asupra organismului tău. Efectele sunt uimitoare...
Digi Animal World
Turiștii din Italia sunt în alertă. Plajele au fost invadate de „viermele de foc”, care poate ajunge până la...
Film Now
Fiul lui Pierce Brosnan, fotografiat în Londra, după aproape 20 de ani. Actorul a rupt legătura cu el din...
UTV
Patru medalii de aur si una de argint pentru elevii Romaniei la Olimpiada Asiatica de Fizica din Malaezia