Valer Dorneanu, reacție după decizia CEDO în cazul fostei șefe DNA: Nu am fost noi atacaţi de Kovesi la CEDO

Data actualizării: Data publicării:
Valer Dorneanu, presedinte
Foto: InquamPhotos/George Călin

Preşedintele CCR, Valer Dorneanu, afirmă că "nu există nicio critică la adresa Curţii Constituţionale" în decizia CEDO prin care este criticată revocarea Laurei Codruța Kovesi de la șefia DNA. Curtea Constituțională l-a obligat pe președintele Klaus Iohannis să semneze decretul de revocare din funcție a șefei DNA, pe baza unui raport întocmit de fostul ministru al justiției, Tudorel Toader. 

"I-aş ruga pe toţi care vor să analizeze obiectiv decizia CEDO, în raport de Curtea Constituţională, să observe următorul lucru: n-am fost noi atacaţi de doamna Kovesi, nu noi am figurat parte acolo, iar cine citeşte cu obiectivitate şi fără părtinire decizia CEDO să vadă că nu o să găsească nicio critică la adresa deciziei Curţii Constituţionale sau a activităţii Curţii Constituţionale şi o să vadă, în esenţă, că nu decizia Curţii Constituţionale sau o anumită conduită a Curţii Constituţionale a stat la baza deciziei", a declarat Valer Dorneanu marți, pentru Agerpres.

Potrivit acestuia, la baza deciziei au stat două articole din Convenţia Drepturilor Omului pe care le-a invocat şi Laura Codruţa Kovesi în sesizare, "care se referă la cu totul altceva''. ''Cine vrea să adâncească cercetările, să se uite la sesizare şi la decizie şi să o citească cu obiectivitate", a adăugat Dorneanu.

CEDO a stabilit că lui Kovesi i-a fost încălcat dreptul la liberă exprimare și liberul acces la justiție, pentru că a fost îndepărtată din funcție de ministrul Justiției, Tudorel Toader fără a se putea apăra. 

În acțiunea transmisă Curții Europene pentru Drepturile Omului, magistratul arată că decizia unilaterală a CCR nu i-a oferit o cale efectivă de a o contesta, așa cum prevede Convenția Europeană a Drepturilor Omului și nici măcar nu a fost parte din acel conflict inițiat de Executiv la CCR, conflict cu președintele României, care s-a soluționat în favoarea Guvernului și în urma căruia șeful statului a fost nevoit să emită acel decret de revocare.

Editor: B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri