Kievul avertizează că Rusia pregăteşte o ofensivă în estul Ucrainei. General ucrainean: Inamicul rus nu trebuie subestimat

Data publicării:
profimedia-0673840788
Două ucrainence trec pe lângă o piesă de artilerie rusă distrusă în oraşul Trosteaneţ, recent recapturat de forţele ucrainene în nord-estul ţării. Foto: Profimedia

Rusia îşi regrupează în prezent forţele militare în vederea declanşării unei ofensive în estul Ucrainei, a avertizat joi Statul Major al armatei ucrainene.

„Efortul principal al inamicului rus se concentrează pe menţinerea teritoriilor deja ocupate şi pregătirea pentru reluarea operaţiunilor ofensive şi stabilirea controlului teritorial total asupra regiunilor Doneţk şi Lugansk. Inamicul se regrupează pentru declanşarea unei ofensive în Zona Operaţională Est”, se arată într-un comunicat publicat pe reţelele sociale de conducerea armatei ucrainene.

Pe direcţia Doneţk, ruşii îşi concentrează eforturile pe capturarea Mariupolului.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Kievul a mai avertizat asupra ameninţării atacurilor cu rachete asupra obiectivelor complexului militar industrial ucrainean şi a infrastructurii ţării.

În acelaşi timp, noi trupe ale armatei ruse sunt aduse în Ucraina pentru a fi angajate în lupte. Concomitent, ruşii acoperă retragerea propriilor trupe din anumite zone prin baraje de artilerie şi minarea unor zone, ceea ce reprezintă o încălcare a convenţiilor internaţionale, conform Kievului.

„Din cauza situaţiei critice, retragerea unităţilor Armatei 35 (ruse) este organizată direct de către comandantul acestei armate, generalul-locotenent Aleksandr Sanciuc”, conform comunicatului emis de armata ucraineană.

„Inamicul are forţe enorme”

În Harkov, situaţie este „stabilă” deocamdată, a declarat joi şeful Brigăzii 92, generalul Pavlo alias „Maestro”, care apără acest oraş, al doilea ca mărime din Ucraina.

„Ei (ruşii) credeau că le va merge în Ucraina aşa ca în Crimeea. Dar nu a funcţionat, de aceea inamicul s-a retras şi se regrupează”, a spus generalul ucrainean, conform Agerpres

„Se regrupează pentru a ataca şi concentrează maximum de forţe în regiune şi în direcţia Slobojanşcina”, partea de nord-est a ţării, de la Harkov până la Lugansk şi Mariupol, a afirmat generalul ucrainean.

„Nu trebuie niciodată subestimat inamicul, ale cărui forţe sunt enorme”, a declarat ofiţerul ucrainean despre armata rusă.

Concomitent, generalul a spus că luptătorii ucraineni au moralul ridicat.

„Mesajul meu pentru forţele ruse care ne atacă este următorul: luaţi-vă soldaţii înapoi, luaţi-vă copiii înapoi, luaţi-vă înapoi toate vehiculele şi plecaţi acasă, cât mai sunteţi încă în viaţă”, a mai precizat generalul ucrainean Pavlo.

Editor : Mihnea Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri