Iohannis: "În 1989, românii au cerut în stradă Jos comunismul! Astăzi se aude din nou acest strigăt"

Data actualizării: Data publicării:
klaus iohannis_presidency

„Am așteptat prea mult ca adevărul să iasă la iveală”, arată președintele Klaus Iohannis într-un mesaj cu privire la împlinirea a 28 de ani de la zilele sângeroase din 1989. De asemenea, șeful statului amintește că și în aceste zile, în decembrie 2017, oamenii strigă în continuare „Jos comunismul!”.

„La 28 de ani de la Revoluţia Română, gândul meu se îndreaptă către românii care s-au opus în stradă dictaturii și au luptat pentru libertate şi democraţie. Ei sunt eroii care au făcut posibil, prin sacrificiul și curajul lor, miracolul eliberator care va rămâne pentru totdeauna în cărţile de istorie. Am așteptat prea mult ca adevărul să iasă la iveală. Investigațiile din Dosarul Revoluției trebuie finalizate, iar crimele şi abuzurile din decembrie 1989 pedepsite pentru ca victimelor să li se facă, în sfârșit, dreptate”, arată Klaus Iohannis, într-un mesaj pe Facebook.

„În 1989, românii au cerut în stradă „Jos comunismul!”. Astăzi se aude din nou acest strigăt. Este semnalul hotărât dat acelor politicieni care dovedesc în aceste zile că nu vor să se desprindă de metehnele trecutului. Apărarea idealurilor Revoluției Române înseamnă apărarea instituţiilor statului de drept, apărarea valorilor libertății și democrației, precum și respectul pentru cetățean”, avertizează președintele.

Imagini document: 21 decembrie 1989 - ziua în care românii au murit pentru libertate

După 28 de ani, procurorii militari au dezvăluit că au identificat sursa zgomotului din timpul ultimului discurs al dictatorului Nicolae Ceaușescu, dar și faptul că s-au distrus probe în legătură cu organizarea Revoluției. Un alt aspect important, procurorii au găsit dovezi că „până la execuția celor doi, survenită la data de 25 decembrie 1989, au fost identificate trei tentative de lichidare fizică” a soților Ceaușescu. Totodată, anchetatorii au stabilit că nu a existat un vid de putere, aceasta fiind preluată în timp scurt (Detalii aici).

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri