Lucian Bode: La acest moment nu sunt prefigurate noi restricții. Se analizează posibilele efecte ale noilor tulpini

Data actualizării: Data publicării:
lucian bode in sedinta de guvern
Lucian Bode, ministrul de interne, spune că deocamdată în România nu sunt avute în vedere noi restricții pentru limitarea pandemiei Foto: gov.ro

Lucian Bode, ministrul de interne, a declarat luni la Digi24 că în acest moment nu sunt prefigurate noi restricții în România, dar a subliniat că experții analizează posibilele efecte ale noilor tulpini de coronavirus și, între timp, îndeamnă populația „să nu lase garda jos” și să se vaccineze.

Lucian Bode a anunțat că până acum au fost administrate în România 446.285 de doze de vaccin (între acestea fiind însă și persoane care au primit deja a doua doză de vaccin - n.r.).

Întrebat dacă autoritățile din România sunt preocupate de apariția noilor tulpini de coronavirus care se răspândesc în Europa și au în vedere, eventual, noi măsuri, Lucian Bode a spus că luni, la sediul MAI a avut loc o şedinţă a grupului tehnico-ştiinţific cu reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, epidemiologi, experţi în zona de sănătate publică.  „În urma discuţiilor avute, prioritatea noastră principală este de a analiza îndeaproape posibile efecte ale noii tulpini, de adaptare a măsurilor adoptate pentru combaterea acesteia şi implicit de a informa celelalte organe abilitate pentru a lua măsuri la timp, pentru a nu risca răspândirea unei astfel de infectări în rândul populaţiei”, a declarat Lucian Bode.

„La acest moment, nu sunt prefigurate noi restricţii. Fac această precizare pentru că s-a vehiculat mult în spaţiul public problematica impunerii unor noi restricţii pe teritoriul României”, a adăugat Lucian Bode.

„Apelul nostru pe care îl adresăm cetăţenilor este de a nu lăsa garda jos, de a continua să respecte măsurile generale de protecţie în vederea menţinerii sănătăţii proprii şi a celor din jur şi de asemenea, să se informeze cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19. Și apropo de vaccinare, sunt bucuros să vă spun că numărul total de doze administrate de vaccin împotriva COVID-19 este de 446.285”, a spus Lucian Bode.

Ministrul a subliniat însă că situația generată de apariția noii tulpini inclusiv în România trebuie monitorizată atent, mai ales în condițiile începerii școlilor, și trebuie venit cu „soluţii de limitare” a răspândirii noii tulpini.

„În contextul noilor măsuri de reluare a unor activităţi şi a începerii şcolilor, prioritatea principală atât a noastră ca instituţii ale statului, cât şi a cetăţenilor este prudenţa. Tocmai de aceea subliniez importanţa unei monitorizări atente, analizarea diferitelor aspecte aflate în strânsă legătură cu noua tulpină. Cu ajutorul colegilor specialişti să putem veni cu soluţii de limitare a răspândirii noii tulpini”, a afirmat Lucian Bode, luni, la Digi 24.

Ministrul spune însă că cea mai sigură soluție de a lupta cu pandemia este vaccinarea.

„Ați văzut îngrijorarea care există la nivelul anumitor state din Europa cu privire la această nouă tulpină. Ei (ambasadorii - n.r.) ne-au spus că monitorizează cu maximă atenție ce se întâmplă în statele lor, continuă, la fel ca și noi, într-un ritm accelerat, cu procesul de vaccinare și speră la o revenire la normalitate cât mai curând posibil. Nu există altă soluție decât știința, iar soluția vaccinului este sigură, de aceea și eu îndemn cetățenii să se vaccineze, pentru că de numărul celor care se vor vaccina depinde foarte mult când vom reveni la normalitate, mai curând sau mai lent”, a conchis Lucian Bode.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri