Medicamentul-minune anti-COVID al lui Donald Trump a crescut numărul de decese în rândul pacienţilor infectaţi

Data publicării:
spital pacient coronavirus
FOTO: Getty Images

Hidroxiclorochina, medicamentul anti-malarie promovat de Donald Trump ca medicament pentru noul coronavirus, a crescut numărul deceselor printre bolnavii de COVID-19, se arată într-un studiu, citat de The Guardian.

Un studiu asupra felului în care a fost folosită hidroxiclorochina şi clorochina pe şase continente, fără teste clinice, arată o imagine sumbră. Cercetătorii spun că medicamentul nu ar mai trebui administrat pacienţilor bolnavi de COVID-19, cu excepţia unor medii de cercetare şi testare adecvate.

Cercetarea, publicată online în jurnalul medical Lancet, nu este nu test menit să evalueye medicamentul, dar arată că graba de a îl folosi ca remediu pentru coronavirus ar putea fi necugetată. Un număr semnificativ de medici au prescris hidroxiclorochina fără să aibă dovezi clinice că ea ar fi eficientă în tratarea bolii. S-a demonstrat, însă, că medicamentul produce iregularităţi în bătăile inimii.

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, promovează de săptămâni bune hidroxiclorochina ca metodă de tratament împotriva noului coronavirus şi a afirmat, la un moment dat, chiar că ia el însuşi medicamentul ca metodă de prevenţie.

Deşi hidroxicolorochina este relativ sigură pentru pacienţii care suferă de malarie, COVID-19 este o boală foarte diferită. Autorii cercetării au studia peste 96.000 de cazuri din 671 de spital care au luat medicamentul împreună sau fără antibiotice, între 20 decembrie şi 14 aprilie.

Numărul deceselor printre cei cărora le-a fost administrată hidroxiclorochină a fost mult mai are decât printre cei care nu au primit medicamentul. 1 din 6 pacienţi care au luat hidroxiclorochină, bolnavii fiind de COVID-19 au murit. La pacienţii care nu au luat medicamentul, mortalitatea a fost de 1 din 11.

Deşi aceste statistici nu sunt pe deplin comparabile, având în vedere că nu e vorba de un test clinic şi au existat diferenţe în vârstă, gen, stare generală de sănătate şi stadii diferite ale bolii, autorii americani ai studiului spun că şi în aceste condiţii, mortalitatea celor care au luat hidroxiclorochină a fost mai mare.

Ei au descoperit că pacienţii care au primit hidroxiclorochină au suferit aritmii cardiace serioase.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri