Video Medicul Radu Țincu propune testele toxicologice obligatorii în școli. „Copilul nu înțelege că are o problemă cu drogurile”

Data actualizării: Data publicării:
radu tincu
Radu Țincu, medic de terapie intensivă cu specializare pe toxicologie Foto: captură video Digi24

Consumul de droguri în rândul tinerilor ia amploare, avertizează medicul Radu Țincu. Acesta spune că vârsta pacienților care au consumat substanțe interzise e tot mai mică. Și mai alarmant: copiii nici nu-și dau seama de gravitatea faptei lor, spune doctorul, care propune verificări toxicologice obligatorii în școli și nu numai.

Medicul Radu Țincu a spus la Digi24 că, de cele mai multe ori, adolescenții care ajung la el nu conștientizează că au în realitate o problemă cu drogurile. „Am săptămânal părinți care vin cu adolescenți de 15-16-17 ani, care să mă întrebe ce pot să facă cu ei. Atunci când discut cu copilul, acesta îmi spune „eu nu înțeleg de ce sunt aici. Ce fac eu e o normalitate pentru mine și cei din jur. Faptul că fumez iarbă sau că mai iau câte o pastilă de amfetamină la o petrecere, asta nu reprezintă o anormalitate și cu toate astea mama sau tata mă aduc la doctor”, spune doctorul. 

În același timp, Radu Țincu precizează că tratamentul pentru un singur pacient poate costa statul român până la 7.000 de euro. „Perioada de la spital din secția de toxicologie plus perioada de psihiatrie costă foarte mult și statul român. Un pacient în reanimare pentru patru-cinci zile consumă undeva între 2.000 și 4.000 de euro pentru a fi salvat, în funcție de complexitate. Dacă necesită dializă, că am avut pacienți care au avut nevoie de dializă, costurile pot ajunge chiar la 6.000-7.000 de euro”, precizează medicul.

Pentru a veni în sprijinul părinților, care ar putea interveni înainte ca adolescenții să devină dependenți de droguri, medicul Radu Țincu propune testele toxicologice obligatorii în școli, dar susține că măsura poate fi implementată la angajare pentru anumite meserii. 

„Sunt un susținător al screening-ului toxicologic obligatoriu, nu doar pentru copii. Am avut pacienți care au plecat în America să se angajeze bucătari, chelneri, recepționeri și au avut screening toxicologic obligatoriu la angajare și au venit speriați pentru că nu știau cum să-l facă negativ. E nevoie poate și pentru anumite profesii. Screening-ul nu înseamnă pedepsire, vorbim de copii aici, ci facem screening-ul toxicologic în școli ca să-i informăm pe părinți. Nu îl exmatriculăm, nu îi îngrădim copilului accesul la școală, ci îl trimitem părinților, care în mod normal, rațional, ar trebui să acționeze, astfel încât copilul lor să nu devină dependent”, mai spune acesta. 

Medicul Radu Țincu e duminică, 26 martie, la emisiunea „În fața ta”, la Digi24, începând cu ora 14:00. 

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...