Sari la conținut

Mihai Șora: Am fost „raportat” la Facebook. În alte vremuri, sub alte stăpâniri, exista turnătoria

Filosoful Mihai Şora spune că i-a fost „raportat” contul de Facebook şi rememorează perioada comunismului, în care a fost urmărit şi turnat la Securitate, i-a fost ascultat telefonul şi citită corespondenţa. „28 noiembrie 2017: Cer negru deasupra României”, spune el pe pagina de Facebook.

„Dragi prieteni, am fost „raportat“ (se pare că acesta este verbul corespunzător).

În alte vremuri, sub alte stăpâniri, exista turnătoria: foarte lucrativă pentru unii și, în orice caz, menită să țină sub control orice fir de păr care ar fi avut apucături rebele, turnătoria devenise, la un moment dat, în anii ceaușismului târziu, un reflex condiționat pentru mulți oameni, – de la vecinul din bloc, șeful de birou ori colegul de serviciu, la amicul ocazional, prietenul „de nădejde“ sau – în chip dramatic (căci spulbera toate resorturile familiale) – la fiul care își turna tatăl, tatăl care își nenorocea copilul.

Ani de zile, am fost urmărit, măturat, turnat, am avut telefonul ascultat, corespondența citită și tradusă… (– da, Securitatea avea angajați care traduceau toate scrisorile în limba română, dacă se întâmpla să scrii în franceză, în germană, în engleză sau în alte limbi). 

Dosarele deschise pe numele meu și aflate în arhiva CNSAS sunt multe, copleșitoare. 

Așa am aflat, de pildă, că turnătoriile (al căror obiect sunt) încep din 1947, pe când, cercetător în Franța, îl studiam pe Pascal. 

Așa am aflat, de pildă, că niciodată Anei Pauker și acoliților săi nu le-ar fi trecut prin minte să mă sechestreze în România, în anul 1948, când am revenit din Franța într-o excursie, după zece ani de absență, să-mi văd părinții, dacă nu ar fi existat o scrisoare-turnătoare semnată „un grup de români patrioți“, expediată chiar de la Paris.

Așa am aflat (negru pe alb) despre „Angajamentul“ fiului meu, recrutat de Securitate pe când era minor: avea 14 ani. Și tot așa am aflat (și retrăit) răul pe care Securitatea poate să-l facă unui copil, iar copilul poate să-l facă părinților săi.

Prin urmare, dragii mei, am trecut prin multe, am văzut multe.

Trebuia, de bună seamă, să trăiesc, să văd, să înțeleg și noile tehnologii, începând cu feisbucul.

Ieri am trimis o copie după buletinul meu undeva, în eter, și iată că s-au redeschis porțile, iar contul meu a fost deblocat.

Este marți, 28 noiembrie 2017: cer negru deasupra României.”

 

În ultima perioadă, în contextul protestelor față de modificările la legile justiției și de modificările la codul fiscal, mai multe conturi de Facebook au fost blocate în urma sesizărilor anonime.

„Conţinutul dumneavoastră nu respectă Regulamentul nostru, aşa că v-am blocat temporar contul”. Acesta mesajul, pe care l-au primit sute de utilizatori de Facebook, atunci când au încercat să îşi acceseze pagina, după ce au postat pe reţeaua de socializare, texte, imagini sau fotografii despre protestele de duminică. Unii au primit astfel de mesaje, chiar duminică seară, în timp ce protestau în Piaţa Victoriei. Conturile le-au fost blocate după ce postările ar fi fost bombardate cu sute de raportări.

 

Pe aceeași temă