Video&Foto Mii de oameni au luat parte la pelerinajul de Florii din Capitală, organizat după doi ani de restricții

Data publicării:
Pelerinaj de Florii în Capitală.
Pelerinaj de Florii în Capitală. Foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Pelerinajul de Florii a avut loc sâmbătă în Capitală, pentru prima dată după doi ani de întrerupere din cauza pandemiei de COVID-19. Mii de credincioși care au luat parte la procesiune au pornit de la Mânăstirea Radu Vodă și au mers până la Catedrala Patriarhală. O astfel de procesiune a avut loc și la Iași. 

Pelerinajul de Florii este icoană înaintevestitoare a bucuriei Sfintelor Paşti, le-a spus sâmbătă seară patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, credincioşilor prezenţi pe Dealul Mitropoliei.

Patriarhul a remarcat că numărul pelerinilor participanţi la Pelerinajul de Florii este mai mare decât cel din 2019, ultimul organizat înaintea pandemiei de COVID-19.

Pelerinaj de Florii în Capitală. Foto: Inquam Photos / Ilona Andrei
Pelerinaj de Florii în Capitală. Foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Mii de pelerini prezenți sâmbătă la Pelerinajul de Florii din Capitală

Patriarhia Română şi Arhiepiscopia Bucureştilor au organizat sâmbătă Pelerinajul de Florii, la care au participat câteva mii de pelerini - ierarhi, preoţi, monahi, monahii şi credincioşi mireni din Capitală şi din judeţul Ilfov, notează Agerpres.

Pelerinajul, desfăşurat pentru prima dată după doi ani de întrerupere din cauza pandemiei de COVID-19, a început la Mănăstirea Radu Vodă şi a avut loc pe următorul traseu: Bulevardul Mărăşeşti, Bulevardul Dimitrie Cantemir, Strada Bibescu Vodă, Strada Şerban Vodă, cu oprire la Catedrala mitropolitană Sfântul Spiridon - Nou, Strada Principatele Unite, Strada Ienăchiţă Văcărescu, Strada Sfânta Ecaterina, cu oprire la Biserica Sfânta Ecaterina, Strada Bibescu Vodă, Colina Bucuriei şi s-a încheiat la Catedrala Patriarhală.

Anterior începerii pelerinajului, la Mănăstirea Radu Vodă, PS Timotei a sfinţit ramurile de salcie, măslin şi finic, care au fost apoi oferite credincioşilor, iar la Catedrala Patriarhală, PF Daniel a sfinţit icoana praznicului "Intrării Domnului în Ierusalim", purtată de pelerini, şi a rostit rugăciunea de binecuvântare a pelerinilor.

Credincioşii ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc, duminică, Intrarea Domnului în Ierusalim - Floriile.

Tradiții de Florii

De Florii, oamenii merg la biserică pentru a sfinţi crenguţe de salcie pe care le pun la geamuri, la uşi sau la porţi. În unele părţi ale ţării, locuitorii de la sate se încing cu ramurile de salcie peste mijloc. Credinţa spune că acest ritual îi apără de boli şi îi face mai robuşti. De asemenea, apără casa de rele şi o protejează de evenimente neplăcute.

Ramurile de salcie care se împart în biserică în ziua de Florii simbolizează ramurile de finic cu care l-au întâmpinat mulţimile în Ierusalim pe Iisus.

Cu zilei de Florii începe ultima săptămână a Postului Paştilor, numită Săptămâna Patimilor, în care creştinii se pregătesc să întâmpine marea sărbătoare a Învierii Mântuitorului Iisus Hristos.

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri