Noi informații despre primul caz de coronavirus din România. Cum s-a infectat tânărul și ce se întâmplă cu el

Data actualizării: Data publicării:
ambulanta-coronavirus-gorj
Foto: Digi24

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Nelu Tătaru, a afirmat, joi, că după confirmarea primului caz de infecție cu noul coronavirus, nu este cazul ca românii să își schimbe modul de viață, să aglomereze magazinele sau să intre în panică. Doctorul Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului „Matei Balș”, a dat detalii despre cum s-a infectat tânărul de 25 de ani cu coronavirus: a fost într-o hală, la circa trei metri distanță de italianul în vârstă de 71 de ani.

„Nu este nevoie să ne schimbăm modul de viaţă, nu este nevoie să aglomerăm supermarketurile, nu e nevoie să ne panicăm rudele din străinătate sau din ţară. Dacă cineva intră în carantină, atunci aceste persoane sunt îngrijite de autorităţi, primesc hrană, tot ce este necesar”, a declarat secretarul de stat Nelu Tătaru.

Doctorul Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului „Matei Balș”, a precizat că „persoana din Gorj este bine, avem un purtător, va fi testat regulat. Când avem două teste negative consecutive îl vom lăsa la domiciliu, acum nu are nimic altceva, este sănătos, dar este purtător de acest virus”.

El i-a îndemnat pe oameni se spele mai des pe mâini cu apă și săpun, să strănute sau să tușească în plica cotului și să nu mai ducă mâna la nas sau pe față, deoarece picăturile fluide pot rămâne pe suprafețe: „La temperatura camerei pot să supraviețuiască până la două zile și dacă este rece până la nouă zile, din ce se știe în literatura de specialitate.”

În privința pacientului cu coronavirus, Adrian Streinu Cercel a spus că „a fost la vânătoare și în legătură cu petrecerea, tânărul de 25 de ani, după ce a plecat italianul, a dat o petrecere. Persoanele au fost identificate și vedem care este starea lor de sănătate. Contactul a fost, din păcate, destul de mare”.

„Schema de tratament este că nu primește nimic, pentru că este sănătos”, a completat el.

Managerul Institutului „Matei Balș” a precizat: „S-a spus că lucrează la un restaurant. Nu! Lucrează într-o hală cu metale. Italianul s-a dus la șeful lui, el era în sala respectivă, la 3 metri de cei doi, după care italianul a plecat și el și-a văzut de treabă. Italianul era bolnav pe teritoriul României. A venit bolnav în România și a plecat într-o perioadă de acalmie. Această viroză evoluează ca gripa, bipolar. Un prim episod de febră este la început, apare o defervescență de o zi sau două, după care mai apare febra.”

Cei doi oficiali au precizat că până acum nu au fost luate probe de la copii.

Primul caz de infecție cu coronavirus a fost confirmat, miercuri seara, în județul Gorj. El a fost dus la Institutul Matei Balș din Capitală, cu un echipaj SMURD, care a ajuns joi dimineața la București. Este vorba despre un tânăr de 25 de ani care a intrat în contact cu italianul de 71 de ani, confirmat, de autoritățile din italia, cu această boală.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri