Exclusiv Noi mărturii șocante despre azilele groazei: „Mama a slăbit 30 kg în 7 luni. Apoi a făcut șoc septic și a murit”

Data actualizării: Data publicării:
persoana in varsta batran baston profimedia
Imagine cu caracter ilustrativ. Foto: Profimedia Images

Apar noi mărturii șocante în cazul azilelor în care bătrânii erau umiliți și supuși unor tratamente inumane. Rude ale pacienților au povestit pentru Digi24 cum apropiații lor, pe care i-au internat în speranța că vor fi îngrijiți de specialiști, au murit din cauza modului în care erau tratați. Martorii spun că în acele cămine „moartea este la ea acasă” și că oamenii erau înfometați și bătuți. Reprezentanții azilelor, pe de altă parte, spun că pacienții erau „foarte bine îngrijiți”. 

„Anticamerele morții”, „pușculițe” sau „lagăre de exterminare”. Așa sunt descrise de rude căminele unde și-au dus părinții sau bunicii, ca să fie îngrijiți cât mai bine. În schimb, au avut parte de bătăi și umilințe de nedescris. Sub protecția anonimatului, ne-au povestit cum au ajuns să le moară persoanele dragi la o clinică din cartierul Dămăroaia sau la un azil, ambele din Sectorul 1 al Capitalei.

Fiica unui bătrân: Eu le consider anticamerele morții. Din ce îmi spunea tatăl meu, îi furau din mâncarea pe care o duceam. Îl sedau, de fapt, toți erau sedați. În final l-au bătut, nu știu de ce. S-a infectat cu Clostridium. Apoi l-am mutat la un cămin la Dorobanți, foarte elegant pe dinafară. Aici îi încuiau noaptea și aici i-a venit sfârșitul. A căzut într-o zi și n-a fost nimeni.

Fiul unei bătrâne: Ei spuneau că oferă servicii de kinetoterapie, dar mama nu prea mai mergea. La un moment dat a putut să stea în scaun, dar a rămas cu genunchii anchilozați la 90 de grade. Chiar și în sicriu nu s-au mai putut îndrepta picioarele, dovadă că nu s-au făcut exercițiile.

În doar șapte luni de la internare, mama bărbatului s-a stins.

Fiul unei bătrâne: Acolo a slăbit 30 de kg în 7-8 luni, e foarte mult. Am semnalat-o din timp. Cele mai grave puncte sunt cele care au dus la deces. A făcut șoc septic. Mi-au spus la spital că avea 30.000 leucocite și că sunt șanse minime de supraviețuire. Punctul de intrare în spital a fost escara. Escara este o condiție destul de comună la bătrâni, la cei care stau în pat. Sunt niște răni care se formează de la imobilizare, se necrozează țesuturile și ajunge rana la os.

Directoarea clinicii din Dămăroaia se apără și spune, despre cei care fac aceste acuzații grave, că: „Oamenii nu doar că sunt îngrijiți, sunt foarte îngrijiți. Nu am avut de la nimeni reclamație, din aparținători, au trecut în contract. Eu nu am făcut nimic rău și cu știința mea nu e nicio nemulțumire”.

O altă femeie, care îngrijea un bătrân de la clinică, ne-a povestit: „Moartea e ca la ea acasă... Bătrânii mă strigau "mama" când mergeam să îi duc mâncare bunicului. Erau înfometați. Iar oameni, care au avut funcții la viața lor, și au fost internați la clinică au ajuns să fie legume”.

Autoritățile care ar trebui să verifice aceste cămine nu ne-au spus dacă au făcut sau nu vreun control în ultimii ani.

 

 

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri