Papa Francisc și-a anulat participarea la procesiunea Via Crucis, după ce a prezidat slujba din Vinerea Mare la basilica Sfântul Petru

Data actualizării: Data publicării:
Papa Francisc
Papa Francisc a scris personal meditaţiile din acest an. Sursa foto: Profimedia Images

Papa Francisc şi-a anulat participarea la procesiunea ''Via Crucis'' de la Colosseumul din Roma, vineri, în ultimul moment, după ce a prezidat slujba din Vinerea Mare în bazilica Sfantul Petru, transmite AFP, preluată de Agerpres.

Papa Francisc, în vârstă de 87 de ani, şi-a anulat participarea la procesiunea ''Via Crucis'' de la Colosseum din Roma, vineri, în ultimul moment, pe fondul îngrijorărilor persistente cu privire la starea sa de sănătate.

"Pentru a-şi păstra sănătatea în vederea privegherii de mâine şi a slujbei din Duminica Paştelui, Papa Francisc va urmări în această seară ''Via Crucis'' de la Colosseum din Reşedinţa Sfânta Martha", a anunţat Vaticanul într-un comunicat de presă.

La momentul anunţului, care a venit cu doar câteva secunde înainte de începerea ceremoniei, organizatorii au retras scaunul pregătit pentru Sfântul Părinte.

Iezuitul argentinian îşi anulase participarea şi în 2023 din motive de sănătate, la câteva zile după o spitalizare de trei zile pentru bronşită, dar această decizie fusese comunicată în prealabil, spre deosebire de această dată.

În faţa decorului spectaculos al amfiteatrului roman iluminat, mii de credincioşi din mai multe ţări, adesea cu lumânări în mână, s-au adunat în tăcere pentru a asista la acest moment culminant al Săptămânii Mari, ce precede sărbătorirea Paştelui.

Duminică va fi sărbătorit Paştele, cea mai importată şi festivă dată din calendarul liturgic al Bisericii, marcând, potrivit tradiţiei creştine, învierea lui Iisus.

Papa Francisc va prezida sâmbătă Vigilia Pascală, iar duminică va oficia liturghia de Paşte şi va citit tradiţionalul mesaj şi binecuvântare ''Urbi et Orbi'' de la balconul central al pieţei Sfântul Petru.

Suveranul pontif, care se confruntă cu probleme de mobilitate şi respiratorii, a părut într-o formă bună săptămâna aceasta şi a sosit la bazilica Sfântul Petru într-un scaun cu rotile pentru a se alătura cardinalilor şi episcopilor la slujba comemorării Patimilor Domnului din Vinerea Mare.

În anii anteriori, Papa Francisc se prosterna pe podeaua din marmură a bazilicii, dar condiţia sa fizică nu-i mai permite să facă acest gest. În schimb, s-a rugat în tăcere din scaunul său cu rotile în faţa altarului.

Slujba Patimilor Domnului include recitarea unor psalmi în latină care rememorează evenimentele de la arestarea lui Iisus până la punerea Sa în mormânt şi e una dintre puţinele slujbe în timpul căreia papa nu citeşte o predică, care este rostită de predicatorul casei pontificale.

În seara zilei de vineri, papa Francisc prezidează procesiunea ''Via Crucis'' la Colosseum, în timpul căreia participanţii merg în jurul arenei romane antice purtând o cruce şi recreând ultimele ore din viaţa lui Iisus. În timpul procesiunii, participanţii se opresc pentru a se ruga şi a asculta meditaţii.

Papa Francisc a scris personal meditaţiile din acest an, o premieră în cei 11 ani de pontificat. Includ rugăciuni pentru umilinţă şi iertare ca răspuns la acte ale răului, precum şi rugăciuni pentru creştinii persecutaţi şi victime ale războiului.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Papa Francisc, care a militat ca Biserica să devină mai puţin dominată de bărbaţi, a lăudat femeile care l-au ajutat pe Iisus în timp ce-şi ducea crucea şi a pledat pentru ''acele (femei) care în zilele noastre sunt exploatate şi îndură nedreptăţi şi umilinţe''.

Într-un nou gest care pune accentul pe femei, Papa Francisc a îndeplinit joi ritualul spălării picioarelor, care reaminteşte de gestul de smerenie al lui Iisus faţă de apostolii săi la Cina cea de Taină, într-o închisoare pentru femei din Roma.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri