Autonomia Ţinutului Secuiesc este din nou adusă în discuţie

Data publicării:
tinutul secuiesc

„Eu de obicei citesc literatură și filosofie clasică, mai puțin apelul de la PPMT”, a declarat ironic președintele UDMR, Kelemen Hunor.

Răspunsul preşedintelui UDMR vine după ce liderul Partidului Popular Maghiar din Transilvania a declarat că va propune guvernelor României şi Ungariei reanalizarea Tratatului bilateral şi includerea în acesta a unei referiri la autonomie.

 „Cred că Tratatul de bază româno-ungar ar trebui modificat astfel încât să se introducă o referire la posibilitatea creării cadrului juridic al autonomiei pentru comunităţi naţionale, concret pentru maghiari. Aceasta ar fi modificarea esenţială şi trebuie iniţiate tratative serioase pentru revizuirea Tratatului", a declarat liderul PPMT Toro Tibor, care le cere liderilor UDMR şi să decidă dacă mai susţin autonomia minorităţii maghiare sau dacă renunţă la acest deziderat.

Nu tratatul încheiat în 1996 împiedică cele două țări (...) să lărgeasca drepturile minorităților. (...) Avem o poziție pozitivă din partea Avocatului Poporului, să fie folosită limba materna în corespondența la nivelul Avocatului Poporului în acele zone unde este o comunitate minoritară importantă. Este această lege a drapelului local și judetean care se discută în Parlament. Deci nu e adevărat că nu s-au făcut unii pași”, a argumentat Laszlo Borbely, membru UDMR.

Tratatul dintre România şi Ungaria a fost semnat la 16 septembrie 1996, la Timişoara. A fost încheiat pe o perioadă de zece ani şi se prelungeşte automat, din cinci în cinci ani, dacă niciuna dintre părţi nu face o notificare că doreşte să modifice documentul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri