Băsescu: Electoratul USR e cel mai exigent. Nu va tolera să nu votezi guvernul liberal, chit că nu intri la guvernare

Data actualizării: Data publicării:
basescu la digi

Fostul președinte Traian Băsescu nu exclude posibilitatea ca săptămâna aceasta, după presiunea creată asupra tuturor celor care au participat la căderea guvernului Dăncilă, să se găsească o formulă mai largă pentru guvernul lui Ludovic Orban, dar nu crede că va fi completă. Traian Băsescu a explicat la Digi24 că cei de la USR și-au  făcut calculele greșit și în loc să crească, așa cum și-ar fi dorit, ca să depășească PNL și să dea premierul la următoarele alegeri, încep să se erodeze.

„Nu vor putea depăşi PNL, aşa că mai bine rămân buni parteneri ai liberalilor. Nu laşi PNL-ul singur, după ce ai început cu el să creezi criza politică. E un gest care nu se uită”, a spus Traian Băsescu, în opinia căruia electoratul USR este cel mai exigent electorat și nu va accepta ca partidul pe care îl susțin să nu voteze un guvern liberal, situându-se astfel în aceeași tabără cu PSD.

„Cel mai loial aliat al PNL-ului în ultimii trei ani își dă seama acum că obiectivul este să erodeze PNL, pe de o parte, iar pe de altă parte, își face iluzia alegerilor anticipate, pentru care, orice ai face, nu ai cum să le faci”, a constatat Traian Băsescu. Fostul șef al statului a rememorat propria experiență cu guvernul din 2009 și a subliniat că în Constituție Parlamentul nu are un termen pentru examinarea și votarea unui guvern.

După experiența din 2009, în Regulamentul Parlamentului s-a băgat termenul de 15 zile, dar acum vor vota schimbarea Regulamentului, prognozează Băsescu. Glumind, fostul președinte spune că formula garantată ca să cadă și al doilea guvern al lui Klaus Iohannis este să-l propună premier chiar pe Traian Băsescu. Este soluția pentru anticipate, a adăugat fostul președinte.

Traian Băsescu a explicat că în situaţii neclare, singurul lucru care te individualizează este loialitatea față de un proiect pe care l-ai început și dacă începi să „o bâjbâi”, ești pus într-un sertar și uitat de electorat. De aceea, crede Traian Băsescu, USR nu trebuie să lase PNL-ul singur, după ce împreună au declanşat criza politică.

În opinia fostului șef al statului, USR ar dori să facă o alianţă cu PNL după alegerile parlamentare, dar această formaţiune ar vrea ea să fie „vioara întâi”, şi nu liberalii.

Traian Băsescu a precizat că l-a pus pe gânduri o declarație făcută duminică de Dacian Cioloș, partenerul de alianță al USR:  „Este clar astăzi, când şi Cioloş a lăsat să se înţeleagă că asta e soluţia lor, neparticiparea la guvern, îmi dau seama că e o decizie internă foarte puternică. Cât timp a spus-o numai Barna, ziceam, mă rog, fără experienţă, mai repezit, dar astăzi a confirmat-o Cioloş, ceea ce înseamnă că este greu de presupus că vor fi înduplecaţi cu uşurinţă să intre în guvern efectiv, vor promite probabil sprijin, care se va manifesta când da, când nu.(…) Să nu votezi Guvernul liberal, chit că nu intri în guvernare, ei ar pierde foarte mult, dacă ar face lucrul ăsta”, a explicat fostul preşedinte. 

Cât despre ceilalți actori ai moțiunii de cenzură, fostul președinte are următoarea analiză:

Ponta a sperat că rămâne liderul celor două bucăți de PSD, Dăncilă a reușit să rămână fermă

„Victor Ponta a avut interes să facă acest joc, în speranța că rămâne liderul celor două bucăți de PSD și că le va reunifica el. Obiectivul lui nu a fost un nou guvern, ci să mai ia restul de PSD sub autoritatea lui. Din păcate pentru el, Dăncilă a reușit să rămână fermă și să nu piardă de sub control echipa care putea să-i spună Doamna Dăncilă, noi mergem cu Ponta. E un lider deja experimentat, e cotat destul de bine în sondaje la încredere. Ponta pentru asta a mers cu moțiunea de cenzură. Orban trebuia să știe că Ponta se va opri sau că-l va tracta foarte greu și pentru pasul 2”, a explicat fostul șef al statului. 

Tăriceanu s-a dus să vadă dacă îi iese de-o lipeală

Analiza pe care i-a făcut-o lui Călin Popescu Tăriceanu: „Amicul meu, omul pe care l-am inventat ca politician, Tăriceanu, el a venit să vadă cine îl mai face pe el ceva? Pentru că omul ăsta nu s-a făcut niciodată nimic singur. N-a câștigat nicio primărie, n-a câștigat nici... mă uitam și acum, la ultimele alegeri legislative, unde a candidat în București ca și mine, l-am bătut de l-am uscat în București, eu fiind în situația tăierii salariilor. El nu poate câștiga și atunci s-a dus ia să vedem, din moțiunea asta îmi iese și mie o lipeală, să mai primesc și eu o funcție, să mă scoată cineva din nou parlamentar?”

Ponta nici măcar nu-i cere ceva lui Ludovic Orban. Cel care ar putea să-i ceară este Tăriceanu, să-i tracteze partidul ăsta pe care îl are în Parlament în legislatura viitoare, a mai arătat Traian Băsescu.

Iar Kelemen Hunor „caută și el fraierii care să-i dea autonomie”.

În ceea ce privește PMP, fondatorul acestui partid spune că alianța lui cu PNL-ul este mai naturală decât ar fi o alianță cu USR. Tocmai de aceea, Traian Băsescu încurajează o alianță cu liberalii, dar nu o fuziune, pentru că, spune el, „va veni și ziua în care se vor transfera procente”.

Urmăriți în materialul video de mai sus declarațiile complete ale fostului președinte Traian Băsescu.

Citiți și: Traian Băsescu, comentariu despre ideea Vioricăi Dăncilă de a-l suspenda pe președinte: „În ce restaurant era?”

Băsescu: Nu-i voi mai spune Sică Mandolină, Ludovic Orban s-a maturizat. PNL va absorbi ALDE

Redactor: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri