Bode îi avertizează pe cei care dau vina pe Guvern pentru eșecul aderării la Schengen și îl citează pe Seneca

Data actualizării: Data publicării:
lucian bode gesticulează
Lucian Bode. Foto: Inquam Photos / George Călin

Ministrul de Interne Lucian Bode a declarat, vineri, că cei care încearcă să pună eșecul aderării României la Spațiul Schengen „în spatele Guvernului, ar trebui să se uite mai bine în oglindă înainte de a ridica piatra”, „să nu facă cumva jocul celor care și-au propus să destabilizeze această regiune”.

„Anul acesta a debutat cu un război nedrept la granițele României care a generat crize multiple cu efecte directe asupra economiei și asupra populației. Anul acesta a fost ridicat MCV, ne-am  luptat pentru aderarea României la spațiul Schengen, parcurs întrerupt, ieri, nedrept de o singură țară, Austria.

Nu ne dăm bătuți. Nu este un capăt de drum iar resemnarea este cea mai periculoasă atitudine. Mergem înainte cu fruntea sus.

Cei care încearcă să pună acest eșec în spatele Guvernului, ar trebui să se uite mai bine în oglindă înainte de a ridica piatra. Să nu facă cumva jocul celor care și-au propus să destabilizeze această regiune.

Guvernul Nicolae Ciucă a luptat pentru acest obiectiv strategic de țară și va lupta în continuare. Niciun veto nu ne va putea pune la colț. În Dialogurile sale Seneca spunea un lucru care se potrivește de minune situației actuale: Nu e important ce anume suporți, ci în ce fel.

Nu ne doboară nimic și nu ne dăm bătuți! 

Știm cât am muncit pentru acest obiectiv de țară și știm că am gestionat exemplar crizele umanitare și de securitate provocate de agresiunea Rusiei asupra Ucrainei.

Guvernul Nicolae Ciucă a arătat solidaritate și generozitate, a reușit reforme și a închis restanțe vechi de 15 ani.

Niciun veto nu ne ia aceste realizări.

(...)

Am văzut cu toții reacțiile românilor și le mulțumesc pentru că ne sunt alături și pentru că au înțeles jocul perfid făcut de Austria.

Un joc nedrept prin care interesele politice interne au prevalat în fața desăvârșirii depline a construcției europene. Dar mai deranjant este faptul că aceste interese au prevalat în fața intereselor legitime ale românilor care sunt cetățeni europeni și care trebuie să se bucure de drepturi egale cu cele ale cetățenilor din statele Uniunii Europene.

Este un moment de cotitură fără îndoială pe care trebuie să îl abordăm cu maturitate și fermitate.

Cert e că lucrurile nu vor mai fi la fel.

Iar PNL trebuie să înțeleagă acest moment de cotitură din societate.

Acest moment trebuie să fie unul mobilizator, care să ne îndemne să urmăm și să proiectăm o Românie mai îndrăzneață, o Românie respectată.

Pentru aceasta trebuie să fim îndrăzneți, să fim mai fermi în a fi vocea oamenilor, în a reprezenta interesele românilor, în a urmări și susține interesele României și valorile ei în fața oricui”, a declarat secretarul general al PNL, Lucian Bode, la Conferința de a alegeri a filialei PNL Sector 3.

Ministrul de Interne Lucian Bode a declarat, vineri, înaintea ședinței BPN a PNL, că „nu s-a pus această problemă a decuplării” de Bulgaria în vederea aderării la Schengen. Mai mult, după ce inițial, înaintea ședinței JAI, ministrul declara că „ne dorim să intrăm împreună, dar interesul României e mai presus de orice”, Bode spune acum că „ar fi fost incorect din partea noastră să purtăm discuţii de decuplare a celor două ţări”. Ministrul de Interne a fost contrazis și de premierul Nicolae Ciucă, care a declarat că decuplarea de Bulgaria „este un demers pe care îl analizăm”.

Oficialul a afirmat că Austria „nu ne-a auzit soluțiile” și a luat o decizie „injustă” la Consiliul JAI de joi. Potrivit ministrului, „deocamdată rămânem în acest scenariu, cu posibilitatea punerii pe ordinea de zi la următorul Consiliu JAI, din martie, sau la orice alt Consiliu extraordinar”.

Editor : Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri