Sari la conținut

C. P. Tăriceanu s-a certat cu ziariștii: Ce înseamnă oamenii? 

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a fost deranjat, luni, de întrebările presei pe tema solicitărilor protestatarilor privind Codurile penale, plecând iritat din mijlocul jurnaliştilor după ce i-a acuzat că se „erijează” în purtători de mesaj ai manifestanţilor şi a dat de înţeles că ei îşi asumă cerinţele protestatarilor.

Tăriceanu a fost întrebat despre solicitările „oamenilor” pe tema Codurilor penale, „care consideră că subiectul nu este încheiat”, pentru că măsurile ar urma să se regăsească în proiecte de lege. Preşedintele Senatului l-a întrerupt pe jurnalistul care punea aaceastă întrebare: „Cine, ce înseamnă oamenii? Sunteţi cumva delegat de cineva?”, potrivit News.ro.

Jurnalistul i-a răspuns: „Absolut deloc, încerc să îmi fac meseria, încerc să-i ascult pe oamenii din piaţă şi pe dumneavoastră în aceeaşi măsură”.

Tăriceanu i-a spus să vorbească în nume propriu dacă este ziarist.

„Dacă aţi avea o delegaţie din partea unui grup atunci, sigur, nu am nicio problemă. (...) Haideţi fiecare să ne facem meseria în mod corect. Adresaţi-vă întrebarea, nu trebuie să îmi spuneţi... Dumneavoastră eu bănuiesc că reprezentanţi un post de radio sau de televiziune. Vorbiţi ca ziarist şi nu am niciun fel de problemă şi vă răspund”, a spus şeful Senatului.

Când un alt reporter i-a spus că întrebarea este legitimă, Tăriceanu a afirmat că problema este că jurnaliştii "se erijează" în purtători de cuvânt ai protestatarilor.

„Eu am spus altceva: nu vă erijaţi în purtătorul de cuvânt al unora care nu v-au mandat. (...) Staţi puţin, dvs. nu sunteţi delegaţi ca reprezentanţi ai poporului. Reprezentaţi un suport media, vorbiţi în numele lui”, a afirmat el.

Jurnaliştii au repetat întrebarea, că protestatarii susţin că fondul problemei nu se rezolvat, pentru că măsurile din OUG se vor regăsi în proiecte de lege.

„Dar să ştiţi că nu puteţi dumneavoastră să contestaţi dreptul unui parlamentar, dacă vrea să depună un proiect de lege. Depăşim orice discuţie rezonabilă”, a replicat Tăriceanu.

Jurnaliştii i-au spus liderului ALDE că nu contestă niciun drept al Parlamentului şi au repetat întrebarea, după ce Tăriceanu a afirmat că încă nu a înţeles ce vor jurnaliştii să afle.

„Să ştiţi că sunt în fiecare sesiune parlamentară zeci şi zeci de iniţiative legislative. Cred că acesta este rolul fundamental al Parlamentului. (...) Eu vă spun care este procedura şi dumneavoastră nu puteţi să cenzuraţi dreptul parlamentarilor de a iniţia proiecte de lege. Vă mulţumesc!”, a răspuns preşedintele Senatului, plecând brusc din mijlocul jurnaliştilor.