Ce spune Dragnea despre gafa lui Daea. Cui cere scuze și ce îi recomandă ministrului

Data actualizării: Data publicării:
180515_DRAGNEA_ICCJ_02_INQUAM_Photos_George_Calin
Foto: Inquam Photos/ George Călin

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, consideră că declaraţia ministrului Agriculturii, Petre Daea, reprezintă „o gafă” şi regretă că un ministru al Guvernului PSD-ALDE a făcut o asemenea declaraţie. Dragnea mai susţine că PSD a condamnat întotdeauna declaraţiile sau derapajele antisemite și își cere scuze comunităţii evreieşti, în nume propriu şi în numele coaliţiei PSD-ALDE, pentru declaraţiile lui Petre Daea.

180515_DRAGNEA_ICCJ_02_INQUAM_Photos_George_Calin
Sursă foto: INQUAM PHOTOS / George Călin

Într-un mesaj postat pe Facebook, Dragnea îi atrage atenţia ministrului Agriculturii să fie mai atent asupra modului în care se exprimă şi să nu mai folosească asocieri care pot jigni profund.

„Declaraţia ministrului Daea reprezintă o gafă! Regret că un ministru al Cabinetului PSD - ALDE a făcut o asemenea declaraţie, deşi sunt convins că nu a existat nici cea mai mică intenţie de a ofensa poporul evreu. Cu toate acestea, îi atrag public atenţia ministrului Agriculturii să fie mai atent asupra modului în care se exprimă şi să nu mai folosească asocieri care pot jigni profund", a scris liderul PSD pe contul său de Facebook.

Citiți și: Mirajul triplării pensiilor

Dragnea a mai susţinut că PSD a condamnat întotdeauna declaraţiile sau derapajele antisemite, adresând scuze în nume propriu şi în numele coaliţiei PSD-ALDE comunităţii evreieşti pentru declaraţiile lui Daea.

„PSD consideră că Holocaustul împotriva evreilor a fost o tragedie, care nu trebuie să se mai repete. Am condamnat întotdeauna declaraţiile sau derapajele antisemite. Vom sprijini în continuare progresele în domeniul studierii, educaţiei şi comemorării Holocaustului. În numele meu, al PSD şi al coaliţiei de guvernare prezint scuze comunităţii evreieşti pentru afirmaţiile domnului ministru Daea", a conchis Dragnea.

Petre Daea a susţinut marţi seară, la Antena 3, că porcii infestaţi trebuie incineraţi, afirmând că este „o muncă extraordinară, ca la Auschwitz”. „Nu există antidot, nu există vaccin, nu există medicamente, singura metodă este sacrificarea. Porcii se incinerează, este o muncă extraordinară. Acolo este ca la Auschwitz. Efective de porci care se asomează, trec în partea cealaltă şi se pun pe foc, o fac medicii veterinari care sunt la limita rezistenţei, să stai cu 2000- 3000 de porci care trebuie sacrificaţi zilnic", a spus ministrul Petre Daea.

Joi, el şi-a cerut scuze public, arătând într-un comunicat transmis de Ministerul Agriculturii că a vrut să prezinte „situaţia deosebit de grea cu care se confruntă în această perioadă crescătorii de porci” şi să îşi exprime „durerea sufletească”.

Tot joi, Ambasada Israelului la București a transmis că speră ca afirmațiile ministrului Petre Daea, care a comparat sacrificarea porcilor cu Holocaustul, au fost făcute pe fondul unei lipse de informare aprofundată a ceea ce înseamnă Holocaustul și Auschwitz, fără intenția de a dezonora memoria milioanelor de victime.

De asemenea, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) s-a autosesizat, joi, în legătură cu declaraţiile făcute de ministrul Agriculturii, Petre Daea, şi-l va invita pe acesta la audieri în perioada următoare, a declarat preşedintele CNCD, Asztalos Csaba.

Joi dimineață, Dan Barna, președintele USR, le-a cerut premierului Viorica Dăncilă și ministrului Petre Daea să-și dea demisia după gafa Priștina-Podgorița, respectiv comparația nepotrivită dintre sacrificarea porcilor cu pestă porcină și uciderea a peste 1,1 milioane de oameni la Auschwitz.

Ulterior, același îndemn l-a avut și Ionel Dancă, purtătorul de cuvânt al PNL. „Sunt convins că această declarație va rămâne nesancționată și acest lucru e cu atât mai grav, pentru că asta înseamnă că PSD își asumă o poziție care trădează sentimente antisemite. Din păcate, mi-e teamă că vor încerca să ignore această chestiune și vor spune că este un incident minor. Nu este așa. Credem că trebuie sancționat drastic”, a mai spus Ionel Dancă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri