China condamnă vizita celor patru deputaţi români în Taiwan

Data publicării:
remus cernea taiwan steag romanesc 1

Ministerul Afacerilor Externe şi Camera Deputaţilor au criticat deplasarea deputaţilor, în condiţiile în care România nu recunoaşte Taiwanul ca stat suveran şi independent, ci ca parte a teritoriului chinez.

Ambasada Chinei a apreciat reacţia promptă a autorităţilor române, după deplasarea celor patru deputaţi în Taiwan, dar a ţinut şi să atragă atenţia că astfel de incidente trebuie evitate în viitor.

„De curând, patru deputaţi români au efectuat o vizită în Taiwan, iar asta nu numai că nu e ceea ce doreşte să vadă partea chineză, însă China se şi opune acestui lucru. Sperăm ca persoanele implicate să respecte întocmai preocupările esenţiale ale părţii chineze, evitând repetarea întâmplărilor care ar dăuna relaţiilor dintre China şi România”, se arată în comunicatul Ambasadei Chinei la Bucureşti.

După izbucnirea scandalului, Ministerul român de Externe a retras paşaportul de serviciu al deputatului Remus Cernea. Autorităţile române spun însă că au luat această măsură pentru că parlamentarul nu mai deţinea funcţia pentru care i se eliberase documentul, respectiv cea de consilier al premierului Victor Ponta înainte de a fi ales deputat în decembrie 2012.

„A fost o vizită de informare, nu oficială”, spunea ieri Remus Cernea, la Digi24. Întrebat ce pașaport a folosit, deputatul a explicat faptul că a realizat între timp, a fost o scăpare, că a fost cu pasaportul de serviciu din timpul mandatului în Cancelaria premierului.

Remus Cernea a precizat la Digi24 că a facut aceasta deplasare la invitaţia unui om de afaceri taiwanez. Acţiunea deputatului a fost criticată de preşedintele Camerei Deputaţilor.

„În momentul în care deții o demnitate ești obligat să respecți niște reguli. Un demnitar al statului român care e consilier al premirului trebuie să știe că atunci când a pierdut acea demnitate predă pașaportul de serviciu, e obligația lui”, a spus Valeriu Zgonea, președintele Camerei Deputaților.

Pe de altă parte, Valeriu Zgonea a subliniat ieri că reprezentanții diplomatici au înțeles poziția exprimată de partea română. „Legăturile cu Republica Populară Chineză nu au fost afectate. Am sunat-o pe doamna ambasador și am asigurat-o că nu a fost un gest intenționat. A fost doar o scăpare a celor patru parlamentari, care nu au cunoscut regulile de diplomație internațională. Aceasta a înțeles poziția noastră și că parlamentarii au căzut într-o capcană”, a precizat Valeriu Zgonea la Digi24.

Remus Cernea a fost însoţit în calatoria din Taiwan şi de deputaţii social-democraţi Ovidiu Iane şi Ninel Peia, dar şi de deputatul democrat-liberal Costică Canacheu. El susţine că ceilalţi trei colegi au folosit paşapoarte diplomatice, la care au dreptul toţi parlamentarii.

Ministerul Afacerilor Externe a precizat într-un comunicat că dezaproba deplasarea celor patru reprezentanţi ai statului român în Taiwan, zonă pe care ţara noastra nu o considera stat suveran şi independent.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri