Exclusiv Ciolacu: Este posibil să avem o criză economică. Norocul nostru este că ne-am învăţat lecţia cu Rusia și nu suntem atât de dependenți

Data publicării:
ciolacu interviu
Președintele PSD Marcel Ciolacu la Interviurile Digi24.ro

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat joi la Interviurile Digi24.ro, că este posibilă şi o criză economică, dar aceasta nu va fi declanşată de România. Ciolacu spune că o țară UE puternic industrializată precum Germania ar putea declanșa o criză economică, dacă intră în recesiune.

„Este posibil să avem şi o criză economică, fără doar şi poate. Am avut şi cu comisarul european pe economie o discuţie, şi pe cifre, domnia sa a fost şi prim-ministrul Italiei şi era updatat la toate cifrele europene. Riscul major este să vedem de unde va veni această criză. Nu România va declanşa o criză economică, este evident. Sunt ţările cele mai apropiate de zona de conflict, sunt cele mai afectate, ţinând cont de tranzitul refugiaţilor şi de ce se întâmplă. Marele nostru noroc este că noi ne-am învăţat istoric de mult lecţia cu Rusia şi nu suntem atât de dependenţi pe cât s-a crezut de resursele de gaze, în primul rând, şi de petrol, la energie electrică chiar deloc. Exista o dependenţă - nu numai a României, a Europei - de Ucraina în zona de materiale de construcţii, în zona de îngrăşăminte. Sunt mai multe în acest moment de văzut”, a spus Ciolacu.

„În Europa, numai o țară industrializată puternic cum e Germania poate să declanșeze o criză”, spune președintele PSD.

Acesta a adăugat că în coaliţia de guvernare au fost discuţii şi s-a adoptat luni un plan de măsuri intitulat „Sprijin pentru România” şi se vor lua măsuri de sprijin şi pentru zona de industrie alimentară, de procesare, pentru ca aceasta să se dezvolte într-un ritm mai accentuat.

Întrebat dacă se prefigurează o criză alimentară, Ciolacu a spus: „România a rămas grânarul Europei, dar următorul mare jucător era Ucraina şi ştim ce se întâmplă în Ucraina. România are capacitatea de a hrăni peste 50 de milioane de oameni. Acum înţelegem necazul şi nebunia lui Putin de a ataca Ucraina, dar România trebuie să îşi vadă oportunităţile şi să se pregătească pentru acest lucru”, a afirmat el.

Despre pachetul de măsuri pregătit de guvern, Ciolacu spune că sunt măsuri în valoare 17,3 miliarde de lei, cu o extensie până la 4 miliarde de euro.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri