Cioloș prezintă luni în Parlament programul de guvernare USR și lista de miniștri

Data actualizării: Data publicării:
dacian ciolos cu mana ridicata
Dacian Cioloș. Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea

Dacian Cioloș va merge luni în Parlament să prezinte programul de guvernare USR și lista de miniștri pentru care va cere votul de învestitură, anunță USR vineri, într-un comunicat. Negocierile cu PNL și UDMR au eșuat înainte de a începe, după ce liderii celor două formațiuni, Florin Cîțu și Kelemen Hunor au declarat că nu vor susține un guvern condus de Dacian Cioloș.

Biroul Național al USR s-a întrunit, vineri, la solicitarea premierului desemnat Dacian Cioloș și a stabilit calendarul pentru zilele următoare, potrivit comunicatului.

Sâmbătă va fi finalizat programul de guvernare, iar duminică se vor întruni Biroul Național și Comitetul Politic pentru aprobarea programului și a listei de miniștri.

Luni va avea loc depunerea programului de guvernare și a listei de miniștri în Parlament, se mai precizează în comunicat.

Biroul Executiv al Partidul Național Liberal a decis vineri să nu susțină un Guvern Cioloș, înaintea discuțiilor dintre premierul desemnat Dacian Cioloș, Florin Cîțu și Kelemen Hunor.

„USR este parte a unei majorități parlamentare alături de PSD și AUR. Votul pentru moțiune a fost unul politic și a însemnat ruperea coaliției cu PNL. Răspunderea politică revine USR. În mod simetric, responsabilitatea pentru instalarea unui nou guvern revine coaliției USR, PSD și AUR. Dacian Cioloș are datoria să găsească sprijinul la partenerii de coaliție PSD și AUR”, a declarat Florin Cîțu, președintele PNL.

Și președintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunțat că UDMR nu îl va susține pe Dacian Cioloș pentru formarea unui guvern.

„Premierul desemnat, Dacian Cioloș nu a reușit să restabilească un nivel minim de încredere care ar fi permis refacerea coaliției PNL-USR-UDMR. Prin urmare, el mai are trei opțiuni: 1. să renunțe la mandatul oferit de președinte; 2. să formeze un nou guvern PSD-USR-AUR, alianță formată pentru demiterea guvernului; 3. să ceară sprijinul parlamentului pentru un guvern monocrom USR”, a transmis liderul UDMR.

În replică, Dacian Cioloș a anulat întâlnirea programată cu liderii celor două formațiuni și a declarat că USR merge mai departe și va propune un guvern la începutul săptămânii viitoare. 

„Fac în continuare un apel la PNL să nu fugă de responsabilitate, pentru că România are nevoie de un guvern. Sper să putem găsi soluția. În ceea ce privește USR în aceste condiții și din dorința de a rezolva cât mai repede criza prin care trecem, USR rămâne determinat și eu ca premier desemnat rămân determinat să propun până la începutul săptămânii viitoare un guvern în Parlament, pentru că acolo se vede dacă există sau nu o susținere”, a rătat Dacian Cioloș.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri