Exclusiv Cîțu, despre măsurile fiscale: „Conducerea restrânsă a PNL va trebui să explice rezultatele în alegeri”

Data actualizării: Data publicării:
florin citu si nicolae ciuca la parlament
Florin Cîțu a declarat că a votat împotriva pachetului de măsuri fiscale. FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea

Fostul premier al României, Florin Cîțu, a declarat marți, la emisiunea „Studio Politic” de la Digi24, că el, personal, a votat împotriva pachetului de măsuri fiscale, dar că PNL, ca orice partid, este condus de o majoritate, iar majoritatea voturilor a fost pentru a susține aceste măsuri. „Eu nu zic că PNL nu este parte din această ecuație, este parte, iar conducerea restrânsă a partidului va trebui să explice rezultatele în alegeri sau ceea ce urmează”, a mai spus liberalul.

„Nu eu am spus de faliment. Marcel Ciolacu a luat două decizii care arată că, de fapt, România a ajuns la fundul sacului. Prima decizie a fost asumarea răspunderii pe un pachet fiscal mult mai dur pentru economie decât a fost Ordonanța 114, cu taxe pe care nu le-am mai văzut de zeci de ani introduse, suprataxări, iar a doua măsură a venit cu acel program de austeritate, pe partea de cheltuieli, care a blocat efectiv economia națională, sau plățile de la buget către economia privată, două luni de zile. Nu a mai fost așa ceva niciodată. Aceștia sunt indicatorii care ne arată că nu mai sunt bani la buget și cu toate acestea deficitul o să fie mai mare decât a fost în 2021. Peste toată această situație dezastruoasă vii și arunci o cheltuială insuportabilă”, a declarat Florin Cîțu.

Cîțu spune că „cifrele de azi ne arată că ajungem la 162 de miliarde de lei cheltuieli cu pensiile în 2024”

Liberalul a mai explicat că „cifrele de azi ne arată că ajungem la 162 de miliarde de lei cheltuieli cu pensiile în 2024”, ceea ce duce la o „coincidență foarte interesantă, exact 9,4% din PIB, cât este acum în PNRR acea limită”, adăugând că „pare cumva aranjată”.

Întrebat de ce PNL nu își asumă răspunderea acestor pachete, din moment ce partidul a fost la guvernare, liberalul a răspuns că el, personal, a votat împotriva acestor măsuri, dar PNL, ca orice partid, este condus de o majoritate, iar majoritatea voturilor a fost pentru a susține aceste măsuri.

„Eu nu zic că PNL nu este parte din această ecuație, este parte, iar conducerea restrânsă a partidului va trebui să explice rezultatele în alegeri sau ceea ce urmează”, a mai spus Cîțu.

De asemenea, a mai explicat că și dacă legea nu trecea pensiile creșteau la 1 ianuarie cu 13,8%, pe legislația în vigoare, o legislație liberală, deci „nu este nevoie de această lege”.

„De-aia încerc să oprim această lege și avem două filtre importante. Președintele Klaus Iohannis, dacă este un președinte responsabil și dacă vrea ca bugetul României să nu fie aruncat în aer trebuie să retrimită această lege în Parlamentul României și al doilea filtru este Comisia Europeana, care va veni pentru a ajusta, va cere creșteri de taxe și vom vedea cum merge de acolo”, a mai declarat Florin Cîțu.

Legea pensiilor a fost adoptată de Parlament

Proiectul legii pensiilor a fost votat luni în Camera Deputaților, după ce a primit raport de adoptare cu mai multe amendamente în cadrul Comisiei pentru muncă a Camerei Deputaţilor. Parlamentarii din comisie au clarificat o prevedere în lege potrivit căreia pensiile care ar fi scăzut după recalcularea pe noua formulă vor rămâne la nivelul actual. Un alt amendament a fost adoptat în legătură cu vârsta de pensionare a minerilor. Aceștia se vor putea pensiona în continuare la 45 de ani.

În timpul dezbaterilor, fostul premier liberal Florin Cîțu a susținut că „dacă această lege trece, pensiile și salariile viitoare sunt tăiate” pentru că „bugetul României e deja în faliment”. „Legea aruncă România în brațele FMI”, a mai spus fostul premier.

Editor : B.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri