Coaliția PSD-ALDE va modifica sistemul ajutoarelor sociale

Data actualizării: Data publicării:
171012_PSD_11_INQUAM_Photos_Octav_Ganea tudose dragnea
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că Parlamentul și Guvernul se vor gândi la „cea mai bună soluție” pentru ca ajutoarele sociale să ajungă la cei care au într-adevăr nevoie de ele, nu și la cei care pot munci, dar se mulțumescu cu statutul de asistați.

171012_PSD_11_INQUAM_Photos_Octav_Ganea tudose dragnea
Sursă foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea

La finalul unei întâlniri cu oameni de afaceri din județul Hunedoara, Liviu Dragnea s-a referit la situația ajutoarelor sociale, corelată cu lipsa forței de muncă din anumite domenii.

„Trebuie să o spunem foarte clar, din păcate, o idee generoasă, care a fost lansată cu mulți ani în urmă și a generat această lege a ajutoarelor sociale, a avut și efecte nedorite. Sunt mulți cetățeni români care sunt activi, care pot munci, dar preferă să se mulțumească doar cu acele ajutoare sociale, în condițiile în care din ce în ce mai multe companii din România spun că nu au forță de muncă suficientă”, a declarat Dragnea.

Președintele PSD a mai arătat că se va căuta, în următoarea perioadă, o variantă de modificare a sistemului de acordare a ajutoarelor sociale.

Și Guvernul, și Parlamentul o să ne gândim, în perioada următoare, care să fie cea mai bună formă în care cei care într-adevăr au nevoie și nu pot munci să fie ajutați într-un fel, dar ceilalți să nu mai poată să beneficieze de aceste ajutoare sociale”, a spus Dragnea.

În aprilie 2017, liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, vorbea și el de necesitatea regândirii sistemului ajutoarelor sociale, în sensul renunțării la venitul minim garantat, despre care spunea că „invită la nemuncă”. „Trebuie să renunțăm complet la venitul minim garantat care este o invitație la nemuncă, mai ales în contextul în care, în România, în momentul de față, este criză de forță de muncă, sunt societăți comerciale, întreprinzători care merg să aducă forță de muncă din țările vecine. Nu putem (...) să îi lăsăm pe unii să stea acasă pe venitul minim garantat, în loc să se ducă la muncă. Eu cred că și din punct de vedere, dacă vreți, al demnității individuale a fiecăruia, e preferabil să câștigi un ban muncit decât să stăm cu mâna întinsă să primești un ajutor de la stat”, declara Tăriceanu.

În aceeași perioadă, și ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, spunea că vor fi limitate ajutoarele sociale. „Vă spun, n-o să mai aruncăm cu nemiluita bani pe ajutoare sociale. Cei care primesc ajutoare sociale și sunt apți de muncă trebuie să fie ajutați să se angajazeze și să meargă la muncă”, declara Vasilescu.

De atunci însă, coaliția PSD-ALDE nu a luat nicio măsură în sensul regândirii sistemului ajutoarelor sociale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri