CTP, despre conflictul Cîțu - USR PLUS: Cîțu vrea să livreze pentru PNL ce n-a livrat Orban. Pierderea bătăliei din PNL i-ar fi letală

Data publicării:
florin citu si ludovic orban stau unul langa celalalt cu mainile impreunate dar evita sa se priveasca
Ludovic Orban și Florin Cîțu sunt contracandidați la toamnă, la alegerile pentru șefia PNL Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Cheia comportamentului premierului Florin Cîțu în conflictul cu USR PLUS este că „vrea să livreze pentru PNL ce n-a livrat Ludovic Orban” pentru a câștiga bătălia internă pentru șefia partidului, este de părere Cristian Tudor Popescu. La Digi24, gazetarul a spus că pierderea bătăliei interne din PNL ar fi „letală” pentru Cîțu și că premierul încearcă acum „să facă invers” decât Ludovic Orban.

„Haideți să punem o întrebare. Să începem cu Cîțu, că e premier, totuși. De ce se teme domnul Cîțu cel mai tare? Care este pericolul cel mai mare pentru domnul Cîțu?

Punem această întrebare și dacă e să ne gândim la conjunctură, putem să spunem că pericolul cel mai mare îl reprezintă USR PLUS, îl reprezintă PSD, îl reprezintă AUR sau poate că ar conștientiza domnul Cîțu că cel mai mare pericol îl reprezintă facturile la energie, la utilități, prețurile care cresc, leul care se depreciază, deficitul de cont curent care se umflă. Acestea ar putea fi.

Nu...

Domnul Cîțu se teme de un singur lucru și asta se întâmplă de câteva luni încoace. Se teme să nu fie înfrânt de Ludovic Orban. Pentru că e vorba de funcția de premier. Socoteala domnului Cîțu e simplă - «Dacă pierd în înfruntarea cu Orban pe 25 septembrie, am plecat, pot să-mi fac bagajul așa cum și l-au făcut cei de la USR PLUS acum, și să plec din Palatul Victoria».

Jocul acolo este clar, este de sumă nulă, unul câștigă iar celălalt pierde. Asta este problema principală a domnului Cîțu. Și atunci, el a declanșat, pentru că el a declanșat, tot acest război cu bețe mai mult sau mai puțin false, pentru că războiul ăsta nu se termină imediat.

Domnul Cîțu are tot felul de posibilități, nu poate fi sigur așa cum încearcă să afișeze că o să câștige și acest război. Dar, socoteala e simplă: «dacă nu declanșez acest război, atunci se poate întâmpla să fiu înfrânt în 25 septembrie, iar aia e letal pentru mine». În bătălia cu USR PLUS, ce face domnul Cîțu?

Vrea să livreze pentru PNL, singurul lucru care îl interesează, vrea să livreze ce n-a livrat Ludovic Orban. Asta este cheia comportamentului domnului Cîțu.

Ce n-a făcut domnul Orban. Păi nu a dat suficiente posturi, suficientă satisfacție în negocierile de după alegeri, pierdute de altfel, de PNL sub conducerea lui Orban. În schimb, cu un preț pe care îl știu foarte bine cei din PNL, ministerele grele, unele la USR PLUS, s-a plantat la șefia Camerei Deputaților.

Acesta este motivul pentru care domnul Orban, în clipa de față, este pe un prețios loc 2 în bătălia cu Cîțu, care ce face? Reversul. Adică «Orban a cedat în fața USR PLUS, eu iau înapoi, eu mă arăt dur față de USR PLUS. Matale ai fost conciliant și ai făcut-o în interes personal iată că eu, tot în interes personal, fac exact inversul».

Iată cum lupta internă din PNL este cea care formatează comportamentul premierului Cîțu.

Acum, să fim foarte raționali. Când a pornit toate astea, domnul Cîțu știa foarte bine, e de presupus, că și-a făcut împreună cu echipa, împreună cu Klaus Iohannis, a făcut niște socoteli:

«Vasăzică, eu îl dau afară pe Stelian Ion. USR PLUS nu mai poate să accepte după episodul Voiculescu, e prea mult. E o gălușcă pe care nu o să o mai înghită. Prin urmare, au două posibilități – sau ies cu toți miniștrii din guvern, sau vor veni cu moțiunea de cenzură.» Deci situația la care s-a ajuns acum e evident că a fost prevăzută de echipa lui Cîțu din PNL”, a spus Cristian Tudor Popescu la Digi24.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri