Dan Dungaciu: Nu sunt convins că vreun stat va apăra România în cazul activării articolului 7

Data actualizării: Data publicării:
Dan Dungaciu

Parlamentul European pregăteşte o rezoluţie în privinţa României. Decizia a fost luată de liderii grupurilor politice din legislativul european la doar o zi după ce plenul parlamentului a votat pentru declanşarea procedurilor legate de activarea articolului 7 în privinţa Ungariei. Tot liderii grupurilor politice au horătât să o invite oficial pe premierul Viorica Dăncilă la Strasbourg. Dan Dungaciu, directorul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române, a explicat ce înseamnă aceste lucruri pentru țara noastră, la Digi24.

Dan Dungaciu a spus că rezoluția Parlamentului European reprezintă „două semnale politice proaste, două vești proaste.”

„Unul că Parlamentul European a început să se ocupe de est, e un semn prost. Și a doua veste proastă e că se ocupă de est în condițiile în care România se află în est nu doar geografic, ci și simbolic. Dacă s-ar fi ocupat de est fără ca România să fi fost simbolic în aceeași tabără cu Ungaria și Polonia, ar fi putut fi o veste bună. Dar e o veste proastă pentru că România e asociată statelor din est care pun probleme UE. Și asta este pentru România mult mai prost decât pentru Polonia sau Ungaria, pentru că România e mai prost apărată și decât Ungaria, și decât Polonia la nivelul instituțiilor europene”, a adăugat el.

„Nu aș vrea să ajungem să se activeze articolul 7 pentru România, pentru că nu sunt convins că ar exista, precum în cazul Poloniei și al Ungariei, vreun stat care să poată garanta Bucureștiului că îl va apăra, dacă se va pune problema activării acestui articol. Cum e acum în cazul Poloniei și Ungariei, care stau unul în spatele celuilalt și se protejează împotriva unei acțiuni de forță. Nu suntem încă în situația aceea. Dar orice semnal politic pentru România, repet, este grav. România nu are o asemena putere de negociere. Ea ce negociază când discută cu oficialii europeni?”, a precizat Dungaciu.

În ceea ce privește rezoluția la adresa României, Dan Dungaciu a spus că aceast ar trebui „prin prezenta premierului României, să fie oprită acolo, să nu se meargă mai departe”. În plus, dacă Viorica Dăncilă nu va merge la Strasbourg, va fi „un semnal că România nu e interesată și că se va putea merge mai departe după această rezoluție”.

„Ar fi o iresponsabilitate. Pentru că ce vedem acum la nivelul instituțiilor europene, chit că e un parlament pe final de mandat, e un parlament care a căpătat vânt în pupa și vrea să arate că e jucător”, a mai spus directorul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române.

„Dacă România va continua să transmită mesaje care pot fi citite în termeni de sfidare de către România a instituțiilor europene, cu siguranță se va merge mai departe. Pot să se activeze comisii de control, poate să se configureze ideea unui raport despre România, apropo de drepturile omului, corupție, stat de drept, separația puterilor în stat (...) În octombrie lucrurile trebuie oprite, votul să fie unul pozitiv pentru România”, a completat el.

Dacă duce prea departe această bătălie, va ajunge în situația Ungariei sau a Poloniei, fără să aibă protecția și puterea de negociere a acestora”, a reiterat Dan Dungaciu, chiar dacă Bucureștiul nu a sfidat proiectul european la fel de mult ca Varșovia sau Budapesta. „România, din această perspectivă, este într-un fel pedepsită, pusă într-o serie neonorabilă, Polonia, Ungaria și guvernul Italiei”, a subliniat el.

„Ce am făcut noi aici e un soi de balcanism absolut urât mirositor din toate punctele de vedere, cu un joc extrem de prost. Pe fond, România nu a făcut greșeli majore în raport cu UE. S-a ajuns la aceasta dintr-o vină exclusivă a unor politicieni, care nici măcar nu au avut un mandat de la populație să facă ceea ce fac Viktor Orban în Ungaria și Kacinski în Jaroslaw Kaczynski în Polonia. Măcar oamenii aceia și-au primit plata de la UE știind ce au făcut (...) Deci suntem în cea mai proastă situație posibilă”, a afirmat Dungaciu.

„Ceea ce ne-a adus la asta sunt motive minore, personale, individuale, jocuri politice interne care se descarcă însă la final deasupra capetelor tuturor, deasupra României. Fără ca România ca atare sau populația să fie vinovată de asta. România nu va trimite niciun europarlamentar în zona sau în grupul parlamentar eurosceptic sau antieuropean. Și, în condițiile astea, noi ajungem să fim pe o listă în care radicalismul e în prim plan. Deci politicienii români sunt iresponsabili de două ori, măcar dacă jucau un joc pentru care populația îi vota. Ceea ce facem noi e o chestie incorectă, incoerentă și de nejustificat”, a mai spus expertul.

„Dacă România va permite ca să fie continuat războiul împotriva ei după octombrie, își face un deserviciu și ei, și instituțiilor europene. Și am un sentiment că instituțiile europene vor fi fără milă. Această confruntare trebuie oprită și premierul României să fie capabil, prin mesajul pe care îl transmite și politicenii români să fie capabili, prin mesajul pe care îl transmit, să oprească această confruntare. Nu sunt 100% convins că se va întâmpla asta pentru că, pe plan intern, agenda e brăzdată cu alte teme și alte mize. Ori, aceste teme, să nu creadă cineva că vor fi acoperite de un discurs somptuos al premierului român în Parlamentul European. Lucrurile astea trebuie oprite definitiv, măcar amânate, ca lucrurile să fie oprite în perspectiva președinției pe care România o va prelua de la anul”, a adăugat Dan Dungaciu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri