Desemnarea premierului. Programul consultărilor de la Cotroceni

Data actualizării: Data publicării:
Klaus Iohannis, receptie - presidency.ro 1
Foto: Presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis o scrisoare președinților partidelor și formațiunilor politice reprezentate în Parlamentul României, prin care îi invită la consultări, la Palatul Cotroceni, în vederea desemnării unui candidat pentru funcția de Prim-ministru. Fiecare delegaţie poate fi formată din maximum 5 persoane, anunță Administrația prezidențială.

Klaus Iohannis, receptie - presidency.ro 1
Foto: Presidency.ro

Programul consultărilor:

Luni, 26 iunie 2017

Ora 15:00 - Partidul Social Democrat (PSD) și Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE);

Ora 16:00 - Partidul Naţional Liberal (PNL);

Ora 17:00 – Uniunea Salvaţi România (USR);

Ora 17:30 – Partidul Mişcarea Populară (PMP);

Ora 18:00 – Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR);

Ora 18:30 – Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a anunțat că are deja patru variante de premier.

Conducerile PSD şi ALDE trebuie să se întâlnească zilele acestea pentru a hotărî împreună cine va fi viitorul premier al coaliţiei. Duminică, conducerea PSD se va întâlni cu grupurile parlamentare, iar persoana desemnată va primi în aceeasi zi votul Comitetului Executiv al PSD. Luni, liderii coalitiei vor merge la Palatul Cotroceni cu propunerea de premier.

Liviu Dragnea a schiţat şi potretul viitorului premier.

Să fie un om corect, un om responsabil, un om care să nu fie aventurier. Un om cinstit şi un om cu viziune”, a spus Liviu Dragnea.

Sunt mulţi colegi de ai mei care răspund criteriilor şi exigenţelor de a fi premier sau ministru”, a spus și Gabriela Firea, vicepreședinte PSD.

Printre cei aflați pe lista scurtă a lui Liviu Dragnea s-ar afla europarlamentarul PSD Viorica Dăncilă, președintele organizației de femei a social-democraților, Mihai Fifor, președintele Consiliului Național al PSD și liderul senatorilor PSD, Florin Georgescu, viceguvernator BNR, și Carmen Dan, ministrul demisionar al Internelor.

Președintele PNL, Ludovic Orban, a anunțat că va vota împotriva oricărui guvern care să includă PSD și că discută cu alte partide parlamentare formarea unei noi majorități. Printre acestea, și ALDE, actualii parteneri ai social-democraților.

Liberalii nu au decis încă dacă vor merge sau nu cu o propunere de premier la Cotroceni. Ludovic Orban spune că varianta preferată de PNL ar fi alegerile anticipate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri