Florin Cîțu: Eu nu voi închide piețele agroalimentare, nu voi închide mall-urile, nu voi închide economia

Data publicării:
piata obor din bucuresti
Florin Cîțu spune că nu va închide economia, piețele agroalimentare și mallurile, în cazul unui val 4 al pandemiei în România Foto: Inquam Photos / George Călin

Premierul Florin Cîțu dă asigurări că indiferent de evoluția situației epidemiologice din România, economia va rămâne deschisă în perioada următoare, iar evenuale noi măsuri, în cazul unei înrăutățiri, vor fi luate numai după ce se va consulta cu specialiștii, și nu dând curs neapărat unor propuneri, chiar dacă acestea vor veni de la Ministerul Sănătății. 

„Trebuie să vorbim și cu specialiștii, au venit multe propuneri de la Ministerul Sănătății și data trecută, unele dintre ele le-am acceptat, altele nu. Unele erau să închidem magazinele la 15:00 în weekend, nu am mers pe acele variante, deci dați-mi voie întâi să văd ce spun și specialiștii și apoi vom lua o decizie”, a spus Florin Cîțu, marți seară, la Digi24.

„Vă pot spune clar un singur lucru: eu nu voi închide piețele agroalimentare, nu voi închide mall-urile, nu voi închide economia. Economia va fi deschisă în perioada următoare, economia nu va fi închisă”, a declarat premierul Cîțu, făcând aluzie la măsuri care au fost luate de predecesorul său în funcție, actualul său rival la coducerea PNL, Ludovic Orban.

Declarația a fost făcut în contextul în care a fost întrebat despre propunerea care a făcut-o marți Ministerul Sănătății în ședința coaliției - de la care premierul a explicat că a lipsit, pentru că avea agenda încărcată - ca nevaccinații să aibă acces restricționat în weekend în locurile aglomerate. 

„Repet: nu vom închide piețele agroalimentare, nu vreau să închid mallurile și nu vom închide economia. Asta este clar și asta le garantez oamenilor. Ele vor rămâne deschise”, a insistat Florin Cîțu.

Întrebat dacă ar putea fi puse totuși unele restricții, de pildă, pentru nevaccinați, el a spus: „M-am uitat în valul 3 când au fost deschise mallurile, nu erau așa mulți vaccinați, aveau mască, deci putem să găsim variante, să vedem întâi ce ne spun specialiștii”.

Întrebat când vor fi luate deciziile, premierul a spus că pentru 1 august au fost anunțate deja măsurile în vigoare. „Trebuie să vedem întâi ce se întâmplă cu evoluția și apoi vom lua o decizie. Vreau să am întâi o discuție și cu specialiștii, de obicei mă duc și mă întâlnesc și cu INSP și cu alți specialiști și atunci luăm o decizie, în cunoștință de cauză”, a punctat șeful executivului.

Relaxările dispar la o incidență de 1 la mie

Florin Cîțu consideră că nu sunt relaxări excesive de la 1 august, în condițiile în care există o îngrijorare că valul patru, cu varianta Delta dominantă, va fi inevitabil și în România.

„Majoritatea măsurilor rămân așa cum au fost și de la 1 august, sunt câteva specifice, dar tot ce se relaxează se relaxează doar dacă nu ajungem la 1 la mie, la 2 la mie, la 3 la mie, aceste praguri rămân oricum. În condițiile pe care le avem acum, când nu avem o rată de infectare mare, da, putem să vorbim de câteva relaxări, dar dacă ajungem la 1 la mie, automat acestea dispar. Deci, nu se întâmplă multe lucruri. Masca rămâne în continuare la interior și în spațiile aglomerate, nu sunt multe modificări în aceastră decizie de la 1 august și vom vedea pe parcurs ce se întâmplă”, a comentat Florin Cîțu.

Nu putem să punem restricții pentru vaccinați

Dacă se ajunge la 1 la mie, la 2 la mie, vom reveni la condițiile pe care le aveam înainte. Unele înlesniri vor fi ridicate, altele nu. De pildă, evenimentele de familie ar putea fi cu mai puțini participanți, a explicat Cîțu.

„Dar să nu uităm: avem un lucru foarte important, avem foarte multe persoane vaccinate. Nu putem să restricționăm pentru persoanele vaccinate ca de obicei, va fi mai complicat. Sunt persoane vaccinate, care au înțeles mesajul și atunci va trebui să vedem. Ce aveam atunci pragul de 1 la mie, 2 la mie, 3 la mie era pentru populația României care nu era vaccinată. Astăzi vorbim de o populație care este vaccinată și care sper că se va vaccina în continuare, ca să nu ajungem la 1 la mie”, a subliniat premierul.

Întrebat dacă revenirea restricțiilor se va întâmpla numai pentru nevaccinați, Cîțu a spus că nu, pentru că în cazul unor măsuri nu poți să faci departajarea. „Unele lucruri se vor face, depinde un ajungem, unele lucruri se vor face pentru toată lumea. Circulația noaptea, de exemplu, dacă vom ajunge iar la restricționare, nu putem s-o facem pentru vaccinați și nevaccinați. E un exemplu. În ceea ce privește restaurantele, acolo trebuie să ne gândim dacă doar pentru vaccinați sau și persoane care au un test sau persoane care au trecut prin boală”, a arătat el.

Sper ca Ministerul Sănătății să fie pregătit pentru aceste cifre, dacă deja le știe

Pe de altă parte, el a îndreptat o nouă săgeată către Ministerul Sănătății, făcând din nou referire la perioada când era condus de Vlad Voiculescu, ministrul pe care l-a demis în urmă cu câteva luni, dând naștere unei furtuni în coaliție.

„Am văzut că colegii mei au venit cu mai multe propuneri. Eu vreau să vă spun că vom face exact ce am făcut și data trecută, când au fost multe propuneri pe masă și le-am ales pe cele mai bune. Și atunci veniseră propuneri de la Ministerul Sănătății, de exemplu să carantinăm Bucureștiul, să închidem magazinele la ora 15:00 și așa mai departe. Și am ales, zic eu și s-a văzut că rezultatele au fost bune, niște opțiuni care n-au închis nici economia și au și stopat valul 3”, a afirmat Florin Cîțu.

„Este foarte bine că Ministerul Sănătății lucrează cu scenariul 4 (care prevede că la sfârșitul lunii septembrie vom ajunge la 1.500 de cazuri noi pe zi - n.r.). Sper ca Ministerul Sănătății să fie pregătit de aceste cifre, dacă deja le știe. Vom face tot ce ține de noi ca să nu ajungem acolo”, a mai spus Florin Cîțu.

„Există însă o foarte mare diferență față de ceea ce a fost în valul 3. Acum avem un vaccin, care poate opri această pandemie, trebuie doar să mergem să ne vaccinăm. Acest val 4 nu ar trebui să se întâmple. Dar în același timp trebuie să fim pregătiți. Când s-a terminat valul 3, am spus Ministerului Sănătății să nu reducă tot ceea ce aveam pregătit pentru COVID, spații ATI COVID, spitale COVID etc., să rămână acestea, pentru că nu știam ce se întâmplă în continuare, deci ar trebui să fie pregătiți pentru orice scenariu”, a subliniat premierul.

Pe de altă parte, el crede că scenariul cu 1.500 de cazuri pe zi nu este de speriat, dar este de părere că nu ar trebui să ajungem acolo. „Aș vrea să ajungem cumva la toți românii să le spunem că soluția este vaccinarea”, a menționat el.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
După ce i-a fost ucisă fiica, a descoperit că aceasta a fost transformată într-un chatbot cu...
Digi FM
Monica Bîrlădeanu, prima apariție publică după nunta cu Valeriu Gheorghiță. Actrița și-a cucerit fanii: „Ești...
Pro FM
Bebe Rexha e cu gândul la vară și pozează într-un costum de baie cu decolteu generos, cu vântul în păr. E mai...
Film Now
Cum arată „Xena” în 2024, la 56 de ani. Lucy Lawless, de nerecunoscut la două decenii de la încheierea...
Adevarul
Legătura șocantă între COVID și atacurile de cord. Tot mai multe tinere sănătoase fac infarct
Newsweek
Casa de pensii, veste proastă pentru sute de mii de pensionari. Sistemul nu merge, sunt întârzieri
Digi FM
Matilde, fiica lui Jose Mourinho, s-a căsătorit. Tânăra de 28 de ani, răvășitoare la petrecerea la care au...
Digi World
Tehnica simplă de introdus în dietă pentru a slăbi și a spori longevitatea. Mare atenție pentru a nu o duce...
Digi Animal World
O femeie a fost al un pas să fie înghițită de un piton, în propria sa locuință. Aceasta a fost salvată după...
Film Now
Kate Winslet dezvăluie cine este actrița ei preferată cu care a lucrat: O persoană incredibil de importantă...
UTV
Salman Khan si Iulia Vantur au fost amenintati cu moartea de unul dintre cei mai periculosi interlopi din...