Sari la conținut

Friedman, Geopolitical Futures: România are două provocări - dependenţa de UE şi lipsa de încredere în propriile forţe

 

Friedman consideră că România este o ţară esenţială în această regiune şi se află la intersecţia mai multor zone importante: Orientul Mijlociu, Uniunea Europeană, Rusia ş Balcanii.

"România are oportunitatea să aibă o piaţă internă mare, dar este şi în apropiere de Balcani, Ucraina, Mediterana de Est, locuri în care puteţi să creşteţi şi să faceţi afaceri", a afirmat Friedman, la o conferinţă pe teme economice organizată la Bucureşti, scrie news.ro.

Friedman, unul dintre cei mai influenţi consultanţi americani în geopolitică, a vizitat de mai multe ori în ultimii ani statele din regiune şi a scris mai multe articole dedicate provocărilor geopolitice pentru estul Europei.

El consideră că statele din Europa de Est au mai multe atuuri, printre care o populaţie foarte educată şi o bună capacitate de export. Totuşi, doar două state - Polonia şi România - dispun de pieţe interne suficient de mari pentru a fi centri regionali în materie de afaceri.

Însă România are mai multe provocări care o împiedică să îşi exploateze potenţialul.

"România are două mari provocări: referinţa la Uniunea Europeană, dependenţa în materie de finanţare, şi lipsa de încredere în sine", a punctat Friedman.

Expertul consideră că se poate vorbi de un eşec al Uniunii Europene în privinţa capacităţii de a lua decizii, chiar dacă instituţiile par puternice. "UE face reguli pe care nu le respectă nimeni", a subliniat Friedman.

Acesta consideră că România nu trebuie să se bazeze pe exportul de energie pentru a se dezvolta, chiar dacă trebuie să menţină o capacitate de exploatare a resurselor. În plus, sistemul bancar trebuie stimulat să finanţeze firmele mici şi mijlocii, care pot crea valoare pe viitor.