Guvernatorul Mugur Isărescu refuză să meargă la audieri în Parlament

Data actualizării: Data publicării:
mugur isarescu
Mugur Isărescu Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Șeful Băncii Naționale a României își explică refuzul printr-o scrisoarea adresată senatorului ALDE Daniel Zamfir. Acesta îl chemase marți, la audieri, pe guvernator, la Comisia economică din Senat, în contextul atacurilor aduse duminică de președintele PSD, Liviu Dragnea.

În preambulul scrisorii, guvernatorul precizează că „BNR apreciază preocupările care au ca scop o bună funcționare a economiei românești, în general, și a sistemului financiar, în particular”.

Considerăm, însă, că participarea la discuții născute din știri false, fără nicio legătură cu realitatea, din interpretări personale ale unor analiști ori jurnaliști pot să umbrească scopul principial corect de a lămuri unele situații apărute în societate”, arată Mugur Isărescu în scrisoarea adresată lui Daniel Zamfir.

Guvernatorul mai explică faptul că „BNR nu dorește să se implice în dezbateri politice”. „Este în folosul întregii societăți ca asemenea dezbateri, cum ar fi cea propusă de dvs., trebuie să aibă loc fără presiuni, fără conotații acuzatoare și trebuie să fie bine pregătite”, se mai arată în scrisoare.

De aceea, nu este oportună participarea BNR la dialogul propus de dvs. pentru astăzi”, încheie Mugur Isărescu, după care urează senatorului ALDE, președinte al Comisiei economice, „Sărbători fericite!”.

Răspunsul guvernatorului BNR vine în contextul în care senatorul Daniel Zamfir (fost PNL, actualmente membru al ALDE) a anunțat că l-a chemat, marți, la Parlament, pentru explicații pe Mugur Isărescu, în contextul acuzațiilor aduse de Liviu Dragnea băncilo și multinaționalelor. „E timpul să facem dreptate! Unele dintre răspunsuri pe care le așteaptă domnul Dragnea, le putem afla marți, când îl așteptăm pe domnul Isărescu la Comisia Economică a Senatului. Dar dincolo de explicații, deputații pot face ceva concret și rapid să curme suferințele a milioane de români: Săptămâna viitoare e în mâna domnului presedinte al Camerei Deputaților să se voteze legile împotriva cămătăriei și în favoarea debitorilor! Peste patru milioane de familii de români merită o reparație a nedreptăților!  Cred că un așa cadou de Crăciun, merită, domnule Dragnea! Doamne ajută!”, scria Daniel Zamfir, duminică, pe contul său de Facebook.

Anunțul venea după atacurile formulate de Liviu Dragnea duminică, în ședința Consiliului Național al PSD, la adresa băncilor și a multinaționalelor.

E nevoie de un Guvern, de o coaliție, care să le spună atât băncilor, cât și multinaționalelor din România, că și această țară are dreptul să ceară ca din profiturile uriașe pe care le fac aici, taxele să le plătească aici, nu în paradisuri fiscale sau în țările de origine, că banii îi fac aici, în România, cu români. (...) Eu le spun tuturor acestora că România nu e stat fără câini. Nu putem sta ca momâile să vedem cum ni se iau resursele (...) Eu cred că Guvernul condus de doamna Viorica Dăncilă nu mai trebuie să tolereze un asemenea comportament și de aici, de la tribuna Consiliului Național, vă cer să interveniți de urgență. Adică, în domeniile despre care am vorbit până acum, în energie, în gaze, în justiție, la jocurile de noroc, acum e impozit pe profit, dar ei n-au profit, uitați-vă la cifra de afaceri, totuși”, a declarat Liviu Dragnea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri