Incident de securitate la Parlament. Un membru AUR a încercat să intre în clădire cu gloanțe, polițiștii au deschis dosar penal

Data actualizării: Data publicării:
gloante
Un membru AUR a încercat să intre în Parlament cu cartușe letale

Un membru AUR a încercat să intre în Parlament cu patru gloanțe. Este vorba despre Ariadna Cîrligeanu, invitat pe lista de acces la AUR.  Polițiștii au deschis dosar penal, iar ea va fi cercetată în libertate.

ACTUALIZARE 11.25 Deputatul Dan Tanasă a susţinut, miercuri, că erau suveniruri obiectele găsite asupra colaboratoarei AUR care a fost oprită la intrarea în Parlament, acuzând presa că inflamează "în mod artificial" non-subiecte.

"E o minciună. Trebuie să vedeţi mai întâi care este definiţia noţiunii de gloanţe. Nu, nu sunt gloanţe. Trebuie să vedem ce înseamnă glonţ, ce îndeamnă obiect de fier. N-am vorbit cu dumneaei. Trebuie să vedem exact care este definiţia glonţului şi care este definiţia unui obiect de metal. De aici, să facem afirmaţii că sunt mitraliere, că sunt... O fi venit, o fi avut... Este un obiect care este des întâlnit, un suvenir, un... (...) Sunt de acord că nu avea ce să caute cu chestiile alea după ea, dar de aici şi până la a spune că alea erau gloanţe şi chestiuni de natură penală, astea deja sunt pur şi simplu manipulări şi fabulaţii. Nu există niciun element penal în chestiunea asta", a declarat Tanasă, la Parlament, scrie Agerpres.

Întrebat de jurnalişti dacă nu vede nimic anormal, Dan Tanasă a răspuns: "Este o recuzită de genul acesta pe care o au foarte mulţi oameni. A, că nu trebuia să vină aici cu el, da. Ideea este că inflamăm în mod artificial nişte subiecte care sunt non-subiecte". Potrivit deputatului, femeia a fost dusă la Poliţie, nu pentru că e vorba despre un caz penal, ci pentru că "e o procedură standard".

Pe de altă parte, el a spus că este "normal" protestul de miercuri de la Parlament. "Oamenii protestează în stradă pentru că sunt frustraţi, sunt nemulţumiţi. Este o minciună că oamenii nu pot intra înăuntru. (...) Nu încearcă să blocheze nimeni nimic, protestează în jurul clădirii Parlamentului. N-a blocat nimeni, nu mai minţiţi! Accesul este blocat de Jandarmerie, regulile nu le face AUR", le-a spus el jurnaliştilor, pe care i-a acuzat că manipulează un eveniment legat de "o non-ştire".

ACTUALIZARE 11.10 Polițiștii au deschis dosar penal în acest caz.

Ariadna Cîrligeanu este audiată de două ore la Secția 17 de Poliție și apoi a plecat.

Femeia va fi cercetată în stare de libertate, nefiind luată nicio măsură față de ea.

ACTUALIZARE 10.45 Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, spune că a avertizat de nenumărate ori că AUR este un partid periculos, extremist, a cărui agendă este să promoveze ură şi dezbinare. El arată că membrii AUR nu sunt la prima încercare de introducere a obiectelor interzise în Parlament și că, acum câţiva ani au încercat cu droguri, azi cu gloanţe. "Ce va urma, o mitralieră?", se întreabă Stroe. 

ACTUALIZARE 10.30 Femeia care a încercat să intre în Parlament cu patru gloanțe este șefa organizației de tineret a partidului AUR. Este vorba despre Ariadna Cîrligeanu, o apropiată a lui George Simion, o tânără care e în prima linie la mitingurile partidului, potrivit informațiilor obținute de Digi24. 

ACTUALIZARE 10.20 Ludovic Orban a declarat că a fost agresat de manifestanții AUR în timp ce încerca să intre în curtea Palatul Parlamentului, pe la intrarea de la Camera Deputaților. 

ACTUALIZARE 10.00 Un protest AUR are loc, miercuri, la Parlament, în timpul căruia manifestanţii s-au îmbrâncit cu jandarmii. Jandarmeria Română a a anunțat că protestul este ilegal dar că manifestanții refuză să plece. 

ACTUALIZARE 9.15 Ionuț Moșteanu, liderul deputaților USR, a declarat la Digi24 că a propus ca și demnitarii să treacă prin controlul de securitate.

"Pot avea o poartă dedicată. La intrarea parlamentarilor chiar e una nefolosită vreodată.

Nu trebuie să facem loc extremismului, face rău societății," a declarat Moșteanu.

ACTUALIZARE 9.10 "Este un incident extrem de grav și trebuie trata ca atare", a declarat la Digi24 Alfred Simionis, liderul grupului PSD.

"De ce ai aduce gloanțe în Parlament ca să fie nevoie de expertiză?

Ați văzut comportamentul bolnăvicios al unor reprezentanți AUR. Nu mă convinge nimeni că nu sunt agresivi", a declarat Simionis.

ACTUALIZARE 9.05 "Gloanţele erau goale şi ruginite din câte ştim şi noi dar am vrea să spună asta autorităţile, ca noi nu ştim şi nu avem expertiza", a transmis liderul AUR, George Simion, pe grupul oficial al formaţiunii cu presa. 

ACTUALIZARE 9.00 Reprezentanții AUR cer autorităților să clarifice de îndată acest incident.

De asemenea, ei cer să se facă o expertiză tehnică prin care să se clarifice condiția tehnică a obiectelor găsite.

"Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) solicită autorităţilor competente clarificarea de urgenţă a incidentului petrecut la Parlamentul României în care a fost implicată o colaboratoare a partidului.

Solicităm instituţiilor abilitate o expertiză tehnică prin care să clarifice condiţia tehnică a obiectelor în discuţie.

Totodată, cerem autorităţilor organizarea unei conferinţe de presă, în cel mai scurt timp, în care să lămurească deplin acest subiect", a transmis AUR.

Știrea inițială:

Femeia avea în geantă patru gloanțe, potrivit unor surse din conducerea Camerei Deputaților. Ea a fost prinsă la controlul obligatoriu de la intrarea în sediul Parlamentului. Gloanțele  au fost confiscate.

Ariadna Cîrligeanu a fost dusă la secția 17 de poliție.

A început o investigație în acest caz, urmând să se deschidă dosar penal. Vor fi expertizate gloanțele și se va cerceta de ce femeia le avea la ea.

Femeia a declarat la poliție că a fost de curând la o tragere în poligon și a luat cele patru gloanțe cu ea, ca suvenir.

Liderul grupului PSD, Alfred Simonis, a cerut pe grupul Biroului Permanent al Camerei suspendarea accesului în clădire pentru cei fără legitimație dar și a autoturismelor fără ecuson pentru ziua de azi, până după finalizarea dezbaterilor în Plen. 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri