Iohannis: A nu se confunda migrația cu Schengen, așa cum fac unele state. Voi merge în Bulgaria, vom da semnalul că suntem pregătiți

Data actualizării: Data publicării:
klaus iohannis face declaratii
Președintele Klaus Iohannis. Foto: Administrația Prezidențială

"România nu e sursă de migrație și nu e țară de tranzit, știm să ne protejăm granițele", a declarat Klaus Iohannis, înaintea participării la Consiliul European. El a subliniat că "nu trebuie să se confunde migrația cu Schengen", deși "unele state" fac legătură între cele două. "Vom găsi soluțiile cele mai bune", a spus președintele, care a adăugat că va merge în Bulgaria în următoarele săptămâni pentru discuții și "pentru a da un semnal că suntem pregătiți".

"Vom vorbi despre aspecte ale migrației legate de extern, adică cum protejăm granița externă a Uniunii Europene mai bine, cum facem să returnăm migranți mai rapid, cum procesăm solicitările de azil mai rapid și așa mai departe.

Aceste lucruri sunt importante. Vreau să spun încă o dată și să fiu foarte clar: România nu este sursă de migrație și România nu este țară de tranzit. Noi știm să ne protejăm granițele. Însă problema este una europeană și atunci e clar că și noi vrem să participăm la găsirea celor mai bune soluții.

În acest sens, noi suntem deschiși să colaborăm cu Comisia Europeană pe un proiect pilot care va veni să verifice anumite proceduri mai rapide, mai eficiente și, în acest fel, chiar să creăm o bună practică care poate fi preluată și de alte state membre.

Și ca să fie foarte clar: a nu se confunda migrația cu Schengen. Schengen se referă la o libertate de circulație a cetățeanului european, iar când vorbim despre migrație vorbim despre proceduri care se adresează unor oameni care vin din afara Uniunii Europene. Deci este cu totul altceva. Ah, că în opinia unor state membre există legături între acestea, am luat act de această chestiune și, și din acest motiv, vrem să găsim soluțiile cele mai bune. România niciodată nu este parte din problemă, dar noi încercăm întotdeauna să fim parte și să contribuim la soluție.

Noi vom continua discuțiile politice pe toate palierele, pe absolut toate palierele, și sunt optimist că vom găsi soluții pentru această problemă Schengen, dar n-aș vrea să ne legăm de o anumită dată. Repet, pentru mine, pentru România și pentru români, este important să intrăm în spațiul Schengen. Nu vreau să legăm discuția de o anumită dată, fiindcă, am văzut și în decembrie, aceste lucruri nu pot fi legate de o anumită dată, ele țin de foarte multe considerente, europene ar trebui. Din păcate însă țin și de chestiuni de politică internă în unele state membre. Asta este un lucru pe care nu-l consider bun, dar nu poate fi ignorat. Deci continuăm discuțiile și sunt optimist.

Vom face și acțiuni comune (cu Bulgaria – n.r.). Și eu voi merge în Bulgaria în următoarele săptămâni pentru discuții, dar și pentru a da un semnal că noi suntem pregătiți", a declarat Klaus Iohannis.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri