Iohannis, despre „rețeaua lui Viktor Orban”: E fundamental ca proiectele de interes să fie realizate cu acordul României

Data actualizării: Data publicării:
Klaus Iohannis a primit-cu onoruri militareo la Palatul Cotroceni pe Katalin Novak
Klaus Iohannis a primit-o la Palatul Cotroceni pe Katalin Novak, președinta Ungariei. Foto: presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a făcut referire, în cadrul întâlnirii de la Cotroceni cu președinta Ungariei, Katalin Novak, la controversatele proiecte de investiții inițiate de guvernul de la Budapesta în Transilvania, prin care comunitatea maghiară din România e sprijinită financiar prin intermediul unor fundații sau asociații conduse de apropiați ai conducerii UDMR.

„Am reiterat importanța dialogului pentru rezolvarea în plan bilateral a tuturor aspectelor de interes și pentru evitarea abordărilor unilaterale, care nu pot duce la soluții durabile. Totodată, este fundamental ca proiectele de interes să fie realizate în România doar în urma unui acord al României, să nu fie discriminatorii pe baza etniei și să fie conforme dreptului român, european și internațional”, a spus președintele Iohannis, în cadrul conferinței de presă comune avute la București cu președinta Ungariei.

O anchetă digi24.ro, a arătat cum Viktor Orban pompează, de mulți ani, sute de milioane de euro din fonduri guvernamentale într-o uriașă rețea de fundații și persoane fizice din Transilvania.

Astfel, guvernul de la Budapesta a finanțat în ultimii zece ani comunitățile maghiare din afara granițelor Ungariei cu uriașe sume de bani, de ordinul miliardelor de euro. O mare parte a acestor fonduri s-au dus către Transilvania.

Banii ajung către persoane juridice (în special fundații), dar și către persoane fizice din comunitatea maghiară din România. Numai în anul 2019, în cadrul unei singure finanțări prin Fundația Pro Economica Alapítvány, peste 3700 de persoane fizice din comunitatea maghiară din Transilvania au primit sume de bani, de circa 10.000 de euro de persoană din partea guvernului de la Budapesta.

Doar în anii 2020 și 2021, Guvernul de la Budapesta a aprobat finanțări de circa o jumătate de miliard de euro către comunitățile maghiare din afara granițelor Ungariei. Acestea s-au făcut în special prin Fondul Bethlen Gábor, care este o fundație publică a statului maghiar. O mare parte din acești bani din bugetul Ungariei s-au dus către comunitatea maghiară din Transilvania, prin intermediul unor fundații sau asociații conduse de apropiați ai conducerii UDMR.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri