Kelemen Hunor: Dan Voiculescu este „cancerul politicii româneşti”

Data publicării:
20130103 20hunor-41846-1

Într-un interviu acordat săptămânalului politic şi economic maghiar „Heti Világgazdaság”, („Lumea Economiei”), liderul UDMR, Kelemen Hunor, îl califică pe omul de afaceri şi politicianul Dan Voiculescu drept „cancerul politicii româneşti”.

România nu e stat-naţiune,asta poate fi cel mult ambiţia unor anumiţi politicieni

Cu privire la acordul ratat între Uniunea Social Liberală şi UDMR privind alegerile şi structura guvernului post-alegeri legislative, Kelemen Hunor dă motivele eşecului: „N-am acceptat să nu modificăm primul articol din Constituţie, potrivit căruia România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil - acesta a fost punctul de la care n-am mai putut continua. Am exprimat public în repetate rânduri îndoielile noastre privind acest articol. România nu e stat-naţiune, asta poate fi cel mult ambiţia unor anumiţi politicieni.

Heti Világgazdaság: Cine au fost acei politicieni români care au impus această condiţie, respectiv aceea ca UDMR, dacă doreşte să intre la guvernare, să accepte caracterul de stat naţional unitar al României?

Kelemen Hunor: Liderul liberal, Crin Antonescu, şi cancerul politicii româneşti, conservatorul Dan Voiculescu.

Heti Világgazdaság: N-ar fi fost posibilă oare acceptarea vreunui compromis, mai ales că guvernarea UDMR e importantă pentru comunitatea maghiară?

Kelemen Hunor:În acest context, nu era posibil, pentru că aceşti politicieni se aşteptau de la noi la un fel de jurământ de onoare, o capitulare simbolică. De altfel, această soluţie, care a fost a spaniolilor în ceea ce priveşte catalanii, ar fi fost acceptabilă şi pentru noi. Asta e ca şi cum acest concept de stat-naţiune este urmat imediat de unul potrivit căruia comunităţile - naţiuni ar fi recunoscute ca făuritoare de stat. Dar despre aşa ceva nu mai poate fi vorba.

Heti Világgazdaság: Se înţelege că n-ar fi logic ca o comunitate etnică să accepte statul-naţiune. Dar de ce această inflexibilitate a liderului liberal sau a celui conservator?

Kelemen Hunor: E foarte greu de explicat. Poate pentru că politicienii români nu cred cu certitudine nici azi că România e a lor, deşi au trecut 68 de ani de la al doilea Război Mondial. Pe de altă parte, construcţia naţiunii române a întârziat un secol faţă de vest-europeni. Alcătuirea naţiunii române n-a început la debutul secolului al XVIII-lea, ci, în cel mai bun caz, odată cu revoluţia din 1848-1849, adică începutul secolului al XX-lea.

Replica lui Dan Voiculescu:„Declaraţia lui Kelemen Hunor poate fi considerată o formă de terorism etnic. Articolul 1 din Constituţie nu este negociabil”

Declaraţia lui Kelemen Hunor, dacă este reală, poate fi considerată o formă de terorism etnic”, a replicat Dan Voiculescu pentru Agerpres. „Da, eu am fost cel care am comunicat UDMR şi domnului Hunor că articolul 1 din Constituţia României nu este negociabil. România este şi trebuie să rămână stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil. Şi, sunt convins, aceasta este opinia tuturor românilor, inclusiv a liderilor PSD, PNL, PC sau PDL”, a precizat preşedintele fondator al PC.

Kelemen Hunor este „presat din interiorul propriei formaţiuni politice şi a propriei comunităţi. Dar oamenii responsabili sunt capabili să-şi controleze frustrările. Un atac la persoană de o asemenea violenţă este indecent, imoral şi chiar ilegal. Demersul domnului Hunor, dacă îi aparţine într-adevăr, poate fi considerat o instigare la ură etnică, intoleranţă şi conflict. Este foarte grav.

O asemenea agresivitate încurajează extremismul de tip Csibi Barna, cel care l-a spânzurat simbolic pe Avram Iancu şi poate dezvolta periculos forme de terorism etnic. Eu nu mă cobor la nivelul limbajului folosit de domnul Hunor. Susţin însă, în continuare, că articolul 1 din Constitutie nu trebuie revizuit. Şi încă ceva: îi recomand liderului UDMR să ţină seama de standardele europene de civilizaţie şi să retracteze acel atac incalificabil. Toţi liderii politici trebuie să înţeleagă ca orice exces, orice demers extremist poate deveni un model periculos. În consecinţă, îl invit pe domnul Hunor la responsabilitate şi decenţă”, a mai spus senatorul conservator.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri