Klaus Iohannis, atac la condamnații pentru corupție care se pretind deținuți politic

Data actualizării: Data publicării:
klaus iohannis
Foto: presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a transmis, marți, un mesaj foștilor deținuți politic cu ocazia celui de-al XXVI-lea Congres al Asociației Foștilor Deținuți Politici și Victime ale Dictaturii din România, organizat la Constanța. Președintele le mulțumește pentru că au contribuit la „renașterea speranței și a spiritului civic” și critică autoritățile pentru lipsa de implicare în omagierea eroilor și tragerea la răspundere a celor vinovați. De asemenea, președintele îi atacă pe politicienii condamnați pentru corupție că se pretind deținuți politic.

„Renașterea speranței și a spiritului civic în România postcomunistă și-a avut deseori rădăcina în sacrificiul deținuților politic. Privind către jertfa lor, generațiile de astăzi înțeleg că nimic nu este mai de preț decât libertatea și democrația. (...) Datorită gesturilor dumneavoastră de mare demnitate și onoare din anii dictaturii, reprezentați repere pentru o Românie mai bună și mai dreaptă, pe care vrem să o construim în anii care vin.”, transmite Președintele.

Klaus Iohannis critică tentativa unor politicieni anchetați sau condamnați pentru acte de corupție de a se prezenta drept deținuți politic.

„Cred că e important să apărăm imaginea dumneavoastră de acte ultragiante de trivializare, așa cum este tentativa unor politicieni anchetați sau condamnați pentru acte de corupție de a se prezenta, fără rușine, drept deținuți politic.”, susține șeful statului.

Mesajul complet a lui Klaus Iohannis transmis cu ocazia deschiderii lucrărilor celui de-al XXVI-lea Congres al Asociației Foștilor Deținuți Politici și Victime ale Dictaturii din România:

„Congresul Asociației Foștilor Deținuți Politici și Victime ale Dictaturii din România din acest an are o însemnătate aparte, având în vedere că vom marca, peste doar câteva luni, 30 de ani de la prăbușirea regimului comunist. Pentru noi toți, evocarea Revoluției Române din Decembrie 1989 este un bun prilej să ne aducem aminte de cei care, pe parcursul celor 45 de ani de dictatură, s-au opus categoric, de pe poziții democratice, unui regim criminal. Dumneavoastră și confraților de suferință care au plecat dintre noi, dictatura comunistă v-a zdrobit tinerețea, speranța, libertatea și demnitatea pentru că ați refuzat categoric să pactizați cu un regim ilegitim și criminal.

Pentru această jertfă incomensurabilă, pe care sper că toți românii o apreciază la justa sa valoare, în numele statului român, vă sunt profund recunoscător. Pentru mine, dumneavoastră, deținuții politic, reprezentați cele mai înalte repere ale demnității, curajului, atașamentului față de țară.

Renașterea speranței și a spiritului civic în România postcomunistă și-a avut deseori rădăcina în sacrificiul deținuților politic. Privind către jertfa lor, generațiile de astăzi înțeleg că nimic nu este mai de preț decât libertatea și democrația.

Cu atât mai mult, avem datoria astăzi să ne aducem aminte de cei care au luptat pentru valorile care guvernează societatea democratică de acum și să milităm pentru condamnarea cu hotărâre a abuzurilor și crimelor comise în timpul regimului comunist. Fiecare dispariție a unui deținut politic nu reprezintă doar pierderea unei voci care a militat pentru dreptate și pentru adevăr. Din păcate, timpul ne răpește martorii, iar odată cu plecarea lor, memoria comună tinde să se estompeze. Astfel, a ne aminti de jertfa deținuților politic reprezintă o obligație morală și reparatorie.

Libertatea, așa cum o înțelegem noi astăzi, nu este un bun dat, ci este un drept câștigat cu multă suferință, cu sacrificiul suprem al vieții de către dumneavoastră și colegii dumneavoastră care au trecut prin închisorile și lagărele comunismului.

 Niciodată nu vom putea spune că am făcut îndeajuns pentru recuperarea memoriei victimelor dictaturii comuniste, dar efortul merită întotdeauna să fie susținut prin asumarea corectă a trecutului recent, condamnarea abuzurilor și crimelor din acea vreme, consolidarea democratică și întărirea instituțiilor statului. În același timp, cred că e important să apărăm imaginea dumneavoastră de acte ultragiante de trivializare, așa cum este tentativa unor politicieni anchetați sau condamnați pentru acte de corupție de a se prezenta, fără rușine, drept deținuți politic.

În calitate de Președinte al României, încă din prima zi a mandatului meu, am adus recunoștință dumneavoastră și camarazilor pentru dramele pe care le-ați îndurat. De asemenea, am promulgat, fără întârziere, legile menite să vă aline suferința. În continuare, voi face tot ce îmi stă în putință pentru ca întreaga societate să îi respecte pe cei care au suferit din cauză că și-au iubit țara mai mult decât pe ei înșiși și nu au cedat în fața terorii pentru apărarea și promovarea principiilor democrației. Găsesc potrivite cuvintele lui Constantin Ticu Dumitrescu, care spunea că „de-a lungul a mii de zile de temniţă şi anchete, a rămas dârz şi demn în faţa tuturor încercărilor şi metodelor de anchetare, umilinţă sau compromitere”.

Asemenea regretatului dumneavoastră lider, cred că, datorită gesturilor dumneavoastră de mare demnitate și onoare din anii dictaturii, reprezentați repere pentru o Românie mai bună și mai dreaptă, pe care vrem să o construim în anii care vin.

Este imperios ca adevărul istoric să fie reconstituit, analizat și reintegrat în parcursul dezvoltării statului român. Generațiilor de azi și de mâine trebuie să li se spună, cu argumente și dovezi, că regimul comunist a însemnat răul absolut, un sistem crud care a banalizat suferința și moartea, a îngrădit drepturile, libertățile și a călcat în picioare demnitatea umană.

Insist pe ideea că avem nevoie de mai multă educație cu privire la istoria comunismului, avem nevoie să păstrăm moștenirea trecutului nealterată și să o transmitem generațiilor viitoare pentru a garanta o societate democratică sănătoasă, ferită de idei și curente extremiste, xenofobe și populiste.

Aș vrea să vă împărtășesc o constatare mai puțin plăcută. Am observat în ultima vreme, în actualul context, marcat de tensiuni socio-politice, o lipsă de implicare din partea autorităților în ceea ce privește omagierea eroilor și a victimelor comunismului, precum și tragerea la răspundere a celor vinovați. Responsabilii guvernamentali dau dovadă de o cunoaștere precară a istoriei noastre recente, iar acest lucru se reflectă prin lipsa de strategii și inițiative care să combată uitarea și să onoreze victimele totalitarismului. De asemenea, instituțiile care au obligația de a contribui la recuperarea memoriei victimelor comunismului,  precum și de a scoate de sub anonimat călăii dau dovadă de totală pasivitate. Găsesc aceste neajunsuri foarte dăunătoare pentru societatea noastră. Lipsa de implicare concretă din partea autorităților și eșecul unor instituții abilitate de stat să identifice criminalii și să îi sancționeze alimentează distorsionarea trecutului și banalizarea crimelor comise pe criterii politice.

Având în vedere aceste restanțe, cred că este nevoie, astăzi mai mult ca oricând, de un efort comun pentru prezervarea memoriei eroilor Revoluției și omagierea victimelor comunismului, precum și recunoașterea, la nivelul întregii societăți, a celor care s-au opus dictaturii comuniste.

România nu mai poate fi condusă după principiile regimului comunist, chiar dacă unii politicieni dovedesc că agățarea de putere, disprețul față de lege și demagogia sunt încă deprinderi la ordinea zilei. Prin alegerile pe care le fac, românii vor o țară europeană, despărțită definitiv de trecut. România este astăzi o țară puternic atașată valorilor europene, iar viitorul trebuie clădit în continuare pe principii precum respectul față de democrație, demnitate umană, drepturile și libertățile fundamentale și stat de drept, principii pe care dumneavoastră le-ați apărat cu riscul suprem al vieții.

În încheiere, mulțumesc Asociației Foștilor Deținuți Politici și Victime ale Dictaturii din România pentru contribuția esențială și constantă adusă la prezervarea memoriei naționale.”

Editor: Robert Kiss

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cine este principalul suspect în cazul crimei din Brăila. A avut nevoie de 33 de secunde pentru a-și executa...
Digi FM
Un cântăreț de 35 de ani a murit electrocutat, în timp ce susținea un concert. Bărbatul era căsătorit de doar...
Pro FM
Britney Spears, noi detalii după divorțul de Sam Asghari: „Nu voi mai fi niciodată cu un alt bărbat”
Film Now
Selma Blair, despre momentul când a fost dată jos din avion, din cauza alcoolului: „Nu aș fi aflat că sufăr...
Adevarul
Cel mai eficient tratament pentru alcoolici. Cum recunoaștem semnele
Newsweek
Ce bere este bună pentru stomac și nu îngrașă? Care este ”secretul”? Este demonstrat științific
Digi FM
Fostul astronaut Buzz Aldrin, declarații despre Anca, românca pe care a luat-o de soție: „Sunt cel mai...
Digi World
Când e cel mai bine să faci dușul zilnic. Așa scapi de stres și de unele alergii, dar îți ajuți și pielea
Digi Animal World
„Fantoma” unui câine a fost surprinsă pe camerele de supraveghere. Imaginile au stârnit o dezbatere în mediul...
Film Now
Zac Efron și Gerard Butler, vacanță de lux în St.Tropez. Actorii au petrecut pe iaht, înconjurați de prieteni...
UTV
Anitta a atras toate privirile intr-un bikini cu steagul Romaniei. Artista a fost surprinsa pe un yacht in...