Klaus Iohannis atacă Guvernul la deschiderea anului universitar: Cu miniștri mediocri nu obții decât rezultate mediocre

Data actualizării: Data publicării:
klaus-iohannis-presidency2
Foto: presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis participă luni la deschiderea anului universitar, la Cluj, la Universitatea Babeș-Bolyai. În discurusul susținut în fața studenților, președintele a vorbit despre bugetele reduse pentru cercetare și pentru învățământul universitar. De asemenea, Klaus Iohannis a criticat Guvernul și partidul de guvernământ pentru numirile unor „minștri mediocri” în fruntea Educației.

„Realitatea din ultimii ani ne-a arătat că nici vorbă de viziune din partea guvernanților ori de preocupare pentru excelență în educație. Singura constantă a fost perindarea pe funcția de ministru a unor persoane fără nici o vocație și fără nici o preocupare de a înțelege, darămite de a rezolva problemele sistemice din învățământ. Cu miniștri mediocri nu obții decât rezultate mediocre”, a transmis președintele.

Klaus Iohannis susține că tinerilor nu li se oferă suficiente oportunități pentru a avea succes în carieră, pentru că sunt prea puține centre universitare puternice care să coopereze cu mediul privat, iar cercetarea este subfinanțată.

„Educația din România ar trebui să cultive talente și să formeze valori. Din păcate, nu aceasta este regula, ci excepția pe care o întâlnim doar în anumite centre de învățământ, ca aici. În plus, tinerilor nu li se oferă încă suficiente oportunități pentru a-și construi cariere de succes în țară. Doar prin consolidarea de centre universitare puternice, cu o cultură a calității bine conturată și cu o cooperare activă atât cu mediul privat, cât și cu parteneri europeni și internaționali, putem să oferim aceste oportunități (...) Bugetul alocat cercetării a ajuns la un minim istoric în urma tăierilor succesive”.

Președintele încurajează universitățiile să coopereze între între ele, dar și cu mediul privat. 

„Fără o abordare strategică de colaborare, bazată pe excelență și meritocrație, universitățile românești riscă să nu aibă realizări notabile în topurile mondiale”, a mai spus președintele.

Mesajul președintelui pentru studenți

Klaus Iohannis le-a transmis un mesaj și studenților pe care i-a felicitat pentru implicarea civică.

„În ultimii ani, tinerii s-au aflat în fruntea unei veritabile revoluții a participării civice. La ultimele alegeri, ați distrus mitul tânărului apatic și pasiv, care nu iese la vot. Vă felicit și vă îndemn să rămâneți la fel de implicați, gata oricând să sancționați derapajele decidenților politici. Prin lansarea de startup-uri, cariere fulminante și dinamizarea societății civile, tinerii au preluat ștafeta reconstrucției de care România are atâta nevoie”.

Editor: Robert Kiss

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri