Klaus Iohannis, după şedinţa CSAT: Corupţia şi incompetenţa distrug statul. Autorităţile nu au reuşit să asigure dreptul la viaţă

Data actualizării: Data publicării:
klaus-iohannis-presidency2

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi, după şedinţa CSAT, că a cerut Guvernului  ca până la finalul lunii august să elaboreze o serie de măsuri, norme și proceduri de reacție rapidă. Şeful statului a criticat intervenţia autorităţilor în cazul crimelor de la Caracal şi s-a referit la deprofesionalizarea instituţiilor. 

„Această dramă ne arată unde este dus statul, cu instituțiile lui, atunci când pe primul loc sunt puse salvarea și protejarea infractorilor şi când deschiderea porților închisorilor devine grija decidenților politici. Modificările aduse legilor justiției, valul de pensionări din sistemul de ordine publică și siguranță națională, recursul compensatoriu, toate acestea au generat grave vulnerabilități la adresa securității naționale, cu efecte dintre cele mai dramatice pentru siguranța oamenilor.”, a declarat Klaus Iohannis.

De asemenea, preşedintele a cerut îndreptarea legilor şi promovarea în funcţii a unor persoane competente.

„Corupția și incompetența distrug statul, deprofesionalizează instituții. Garantarea siguranței cetățeanului trebuie să fie prioritatea zero a întregii clase politice. Dreptul la viață este cel mai important drept al omului și este obligatoriu ca întregul proces de reparare a legilor și a instituțiilor distruse în ultimii ani de guvernarea PSD-ALDE să pornească de aici.

Am ajuns aici pentru că guvernele din ultimii ani au umplut țara de incompetenți în funcții, au dat afară prea mulți profesioniști, au pus în schimb slugi și oameni incapabili.”, a mai spus Klaus Iohannis.

Preşedintele a prezentat concluziile rapoartelor MAI şi STS din care reies deficienţe grave în cazul intervenţiei autorităţilor la Caracal. Printre acestea se numără întârzierile nejustificate în declanșarea investigațiilor, nerespectarea procedurilor interne, atitudinea refractară a lucrătorilor din cadrul Poliţiei Române față de victimă, dar şi lipsa dotărilor atât cu mijloace de deplasare, comunicaţii, cât şi cu privire la tehnica în domeniul IT.

Klaus Iohannis a solicitat Guvernului ca, până la finalul lunii august, să elaboreze o serie de măsuri, norme și proceduri de reacție rapidă și corelare a tuturor instituțiilor implicate, inclusiv parchete, astfel încât în situații precum cea de la Caracal să nu mai existe întârzieri în acțiunea organelor statului.

CSAT a emis marţi şi hotărârea pentru eliberarea din funcţie a şefului STS. 

În cadrul şedinţei membrii CSAT au aprobat, la propunerea premierului Viorica Dăncilă, declararea autostrăzii Ploieşti-Braşov obiectiv strategic de interes naţional. 

Membrii CSAT au avizat şi propunerile de rectificare bugetară pentru instituțiile cu atribuții în domeniul securității naționale, în anul 2019.

Redactor: Robert Kiss

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri