Liderii PSD decid ce se întâmplă cu starea de alertă. Guvernul adoptă astăzi hotărârea de prelungire cu 30 de zile

Robert Kiss Data actualizării: Data publicării:
stanescu-firea-ciolacu-mutu-conferinta-psd-inquam-ganea (1)
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Liderii PSD se reunesc de la ora 12 în ședința conducerii interimare pentru a discuta despre prelungirea stării de alertă, cu câteva ore înainte de ședința de guvern în care Executivul ar urma să prezinte măsurile și forma hotărârii prin care va fi prelungită starea de alertă. În termen de 5 zile, hotărârea trebuie adoptată de Parlament, iar în cazul unui vot negativ, măsurile își pierd efectul.

Conducerea PSD discută în ședința de astăzi cum se poziționează față de acest subiect, în condițiile în care miercuri, președintele Marcel Ciolacu a discutat la Parlament cu Raed Arafat, care i-a prezentat argumentele pentru care este necesară prelungirea stării de alertă.

Raed Arafat a declarat la Digi24 că starea de alertă următoare va avea modificări, proiectul urmând să intre în dezbatere în ședința Guvernului de joi, fiind din nou sub presiunea timpului.

Planul B ar fi o stare de alertă menținută artificial, prin ordine de ministru, pentru că nu pot fi impuse restricții în acest fel. „Ceea ce înseamnă că noi ne-am relaxat total și vă spun cu certitudine că este periculos, precoce, prea devreme. Nu o zic numai eu, ci este riscul să ne trezim cu o creștere a cazurilor”, a subliniat secretarul de stat în MAI.

El a prezentat o analiză, un index de distanțare socială, pe care l-a arătat și la discuția cu Ciolacu, Ponta și Barna ca să-i convingă că este nevoie de prelungirea stării de alertă. 

Marcel Ciolacu a declarat că PSD nu susține prelungirea, însă spune că parlamentarii social-democrați nu vor lăsa țara într-un vid legislativ și că poate fi dată o lege pentru purtarea măștilor în spații închise, de exemplu.

La discuția cu Raed Arafat PSD a cerut redeschiderea spitalelor pentru pacienții non-COVID, oprirea achizițiilor directe făcute de Guvern și testarea celor care vin din străinătate și stau în izolare 14 zile.

„Așteptăm să vedem propunerea concretă a Guvernului, pentru că aceste măsuri pot fi implementate și fără stare de alertă. PSD va sprijini în Parlament implementarea unor măsuri responsabile de protecție la adresa populației”, susțin surse din PSD.

Printre subiectele care vor fi puse în discuţie la şedinţa PSD de joi se află și priorităţile parlamentare, precum și pregătirea alegerilor locale şi desemnarea candidaţilor.

Liderii PSD trebuie, de asemenea, să pregătească reuniunea Consiliului Executiv Naţional în care se va stabili data congresului partidului.

Guvernul adoptă azi hotărârea de prelungire a stării de alertă

Surse guvernamentale susțin că în ședința Executivului, programată pentru ora 18, va fi adoptată hotărârea de guvern pentru prelungirea stării de alertă. Perioada de prelungire discutată la nivelul Guvernului este de 30 de zile, însă la discuțiile de miercuri cu Raed Arafat, liderii politici din Parlament au înaintat și termenul de 15 zile.

Documentul Guvernului presupune o serie de măsuri de relaxare anunțate deja de președintele Klaus Iohannis. Printre ele se numără redeschiderea mall-urilor, a piscinelor exterioare și a grădinițelor private. Vor fi însă păstrate o serie de restricții. Restaurantele rămân închise, iar purtarea măștii de protecție rămâne obligatorie.

După adoptatea hotărârii de către Guvern aceasta este trimisă Parlamentului care trebuie să o voteze în termen de 5 zile. În cazul unui vot negativ, măsurile își pierd efectul. PSD, Pro România și ALDE au anunțat că votează împotrivă, în timp ce USR așteaptă prezentarea unor date epidemiologice pentru a lua o decizie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri