Lucian Bode vrea o lege a protestului, după violențele de la manifestația AUR. "Autoritatea statului trebuie întărită"

Data publicării:
Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne, sustine o conferinta de presa la sediul ministerului din Bucuresti, joi 6 octombrie 2022.
Lucian Bode, ministrul de Interne. Foto: George Călin/Inquam Photos

Ministrul de Interne Lucian Bode a declarat că legislaţia în ceea ce privește protestele este învechită și trebuie întărită, dând ca exemplu manifestația violentă a susținătorilor AUR din fața Parlamentului.

Bode a amintit că astfel de modificări pe care el și premierul ar fi vrut să le aducă la Codul Penal au fost contestate în trecut.

"Poate că cei care criticau iniţiativa legislativă a domnului prim-ministru şi a mea cu privire la modificarea Codului Penal astăzi ne dau dreptate. Este absolut normal să asiguri cadrul legal pentru a protesta într-un mod paşnic, dar în momentul în care protestul devine unul violent, în momentul în care tu vii la protest cu muniţie, în momentul când vii la protest cu gândul şi cu mesaje de a ataca un demnitar sau orice cetăţean din ţara asta, protestul este unul violent, care trebuie să fie sancţionat pe măsură", a spus Bode, potrivit News.ro.

"Cred că autoritatea statului trebuie întărită, cred că legislaţia trebuie întărită în acest sens, trebuie modernizată pentru a permite forţelor de ordine să acţioneze în parametrii anilor 2023, pentru că Jandarmeria funcţionează astăzi după o lege, din punctul meu de vedere, învechită", a adăugat ministrul de Interne.

El a precizat că "timp de şase luni de zile autorităţile statului pot identifica participanţii la acest protest neauorizat, neasumat şi pot fi sancţionaţi".

"Până la acest moment au fost sancţionaţi 45 de participanţi cu amenzi însumate, contravenţionale, la aproximativ 50.000 de lei. De asemenea au fost întocmite patru dosare penale, până în acest moment. Legat de cele două dosare penale întocmite în urma agresiunii la adresa celor doi demnitari, parlamentari, după discuţia pe care colegii mei de la Poliţie au avut-o atât cu domnul Orban cât şi cu domnul Botond, au spus că îşi rezervă dreptul de a depune în termenul legal o plângere penală", a arătat el.

Lucian Bode s-a referit și la incidentul în care șefa organizației de tineret a partidului AUR, Ariadna Cîrligeanu, a intrat în sediul Parlamentului cu gloanțe la ea.

Ministrul a spus că în interiorul Palatului Parlamentului există o instituţie care răspunde de securitatea celor care intră în acest perimetru și că măsurile de securitate trebuie revizuite și acolo pentru că "e inadmisibil să ajungi să intri în Parlamentul României cu muniţie, cu droguri".

"Este regretabil ce s-a întâmplat, dar forţele de ordine au acţionat din punctul meu de vedere impecabil, nu au exagerat şi au reuşit să păstreze în siguranţă perimetrul de protecţie a Palatului Parlamentului, iar cei care s-au dedat la acte de violenţă vor plăti", a mai spus Lucian Bode.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri