Ofensiva politicului asupra Justiției. Atacurile la adresa magistraților, de două ori mai multe decât în 2006

Data publicării:
SEDIU CSM membricsm.ro

Cele mai mari scandaluri în care justiţia a acuzat presiuni au coincis fie cu anchete la vârful sistemului politic, fie cu decizii definitive ale instanţelor de condamnare a unor demnitari cu greutate.

Consiliul Superior al Magistraturii este instituţia care din 2006, are obligaţia să apere reputaţia procurorilor şi a judecătorilor.

De la an la an, din ce în ce mai mulţi magistraţi se plâng la CSM. Dacă în tot anul 2006, Consiliul a analizat 22 de solicitări venite de la judecători şi procurori, în 2013, şefii CSM au primit acelaşi număr de reclamaţii, dar până la jumătatea anului.

În urmă cu şapte ani, presa era reclamatul predilect al magistraţilor care acuzau atacuri la adresa justiţiei. Acum, magistraţii spun că politicienii sunt cei care fac presiuni.

Cazul procurorului Lucian Papici este unul dintre exemple. Recent, procurorul general al României, Tiberiu Niţu l-a demis pe Şeful Secţiei de Combatere a Corupţiei din DNA, la numai şapte zile după prelungirea mandatului, pe care tot el o acceptase.

Dosarele pornite împotriva oamenilor care au votat la referendum sunt politice, pornite de Morar şi Papici”, a declarat premierul Victor Ponta.

Este o imixtiune a politicului care a dat ordin procurorului general să facă ceva”, a fost replica președintelui Traian Băsescu.

Plenul CSM a decis apărarea reputatiei procurorului Lucian Papici.

Perioada în care Consiliul a fost asaltat cu cereri de apărare a reputaţiei profesionale a magistraţilor a coincis cu o creştere a numărului de demnitari condamnaţi sau anchetaţi.

Dan Voiculescu afirma, despre dosarul instrumentat de DNA împotriva sa: „Nu sunt probe nici directe, nici indirecte”.

Vicepremierul Liviu Dragnea declara că dosarul său este o „comandă dată de Traian Băsescu”.

Nici foști oficiali nu s-au ferit să atace procurorii. În timp ce fostul premier Adrian Năstase vorbea despre un dosar „fabricat de către DNA”, fostul ministru Ioan Avram Mureşan declara: „Eu sunt aici ca rezultat al unui abuz juridic”.

Iar criticile la adresa magistraţilor au venit de la cel mai înalt nivel.

Activitatea DNA pare să fie dedicată doar PNL”, declara președintele Senatului, Crin Antonescu.

„De acuzat suntem toţi acuzaţi de ceva”, a spus și Victor Ponta.

Explozia de atacuri vine pe un fond politic marcat de campaniile electorale ale ultimilor ani - prezidenţialele din 2004 şi 2009, alegerile generale şi referendumul din 2012.

CSM apără reputaţia magistraţilor. Solicitări analizate:

2006 - 22

2011 - 29

2012 - 31

2013, până în luna iunie - 23

Justiţia reclamă atacuri politice

2013 - două sesizări

2012 - două sesizări

2011 - patru sesizări

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri