Cine sunt bostangiii și mazdroapele? CTP comentează prestația lui Zuckerberg în Congres

Data actualizării: Data publicării:
ctp

Fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, a fost sincer la audierile din Congresul SUA, în privința scandalului Cambrigde Analytica. Știe, totuși că nu va putea elimina complet posibilitatea unor noi scurgeri de informații, spune jurnalistul Cristian Tudor Popescu. El a arătat că Facebook e „un refugiu al libertății”, dar că are și o parte întunecată. Pe de altă parte, jurnalistul a făcut și o comparație între parlamentarii americani și cei din Parlamentul României.

Mă pot gândi la internet amintindu-mi de zicerea lui Nietzsche: „Dacă priveșți prea mult în hău, hăul va privi și el în adâncul tău”. Înlocuiți hăul cu internetul. Mark Zuckerberg e posesorul unei idei de geniu - pe care a și dezvoltat-o - și riscul unui astfel de monstru există în orice moment. Nu se va putea, eu cred că în esență Mark este onest în povestea asta. Sigur, și-a pregătit discursul, a fost respectuos. Dar așa cum l-am văzut, nu a dorit să se întâmple ce s-a întâmplat. Și cu Cambridge Analytica, și cu Trump”, a spus Cristian Tudor Popescu.

Va face eforturi în continuare să diminueze posibilitatea scurgerii de informații. Nu va reuși până la capăt, el știe asta. Nu poate până la capăt. Așa cum e construit internetul, cât el poate genera niște revoluții în lume - Egipt, Moldova, România, acum un an și ceva – nu a fost o revoluție, a fost o ieșire în stradă. Fără Facebook n-ar fi fost posibilă. Facebook este un refugiu al libertății. Atunci când ți se închid celelalte medii, îți rămâne Facebook. Dar partea lui întunecată, hăul, se uită în și el în tine. Nu vom putea evita asta”, a adăugat el.

Mark Zuckerberg a spus un lucru de bun simt. Facebook e rețea privată, dacă doriți să intrați, bine. Dacă nu, nu. Eu aș vrea să intrați, să comunicați, e un risc, vi-l asumați în cunoștință de cauză. Eu nu bifez nimic. Nu am nimic de ascuns. Ce să ascund eu? Datele alea ți le fură degeaba. Mie poate să-mi fure toate datele, ce vrei să știi despre mine - dau tot. Asta înseamnă că voi putea fi manipulat vreodată? Nu. Pentru că am mecanisme imunitare bine puse la punct. Ceea ce nu au cetățenii. Asta trebuie să aibă. Să învețe să se apere”, a spus Cristian Tudor Popescu.

„Să nu uităm, el nu a încălcat nicio lege. El nu era chemat ca acuzat. Putea să aibă o atitudine obstrucționistă, să spună: ce treabă am eu cu Cambridge Analytica? Acolo i s-au pus întrebări morale, nu a fost o chestiune de lege”, a adăugat el.

Cristian Tudor Popescu a făcut și o comparație între membrii Congresului American și cei ai Parlamentului României.

Mai toți de o anumită vârstă. Mi-a plăcut cum vorbeau, foarte educați în discurs. Școală bună de vorbire, spre deosebire de bostangiii și mazdroapele din Parlamentul României. Da, e o plăcere să-i vezi. Alt stil. Altă ligă (...) Senatorii și deputații de acolo erau profesioniști, își făceau fiecare meseria foarte bine. Problema României e că în loc de pro-fesioniști are acum în partea de sus pro-ști. Pro și pro. Asta e tot”, a spus jurnalistul. Urmăriți-i comentariul integral în materialul video de mai sus.

Citiți și: Trump s-a inspirat din România! Ce spune CTP despre un al treilea război mondial

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri