Exclusiv Podoliak, despre întâlnirea lui Simion cu serviciile ruse: Susțin ce spun serviciile noastre. Rusia finanțează extremismul în România

Alexandru Rotaru Data actualizării: Data publicării:
george simion face declaratii
George Simion, președintele AUR. Foto: Inquam Photos

Mihailo Podoliak, consilierul principal al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat, la Interviurile Digi24.ro, că Rusia finanțează organizații extremiste în România și, în general, în Europa de Vest, fie că e vorba de partide de dreapta ori de stânga și „fie că vorbim de organizații civice sau de partide”. El spune că Rusia își va majora, în 2024, finanțarea acestor organizații. Despre întâlnirea dintre liderul AUR George Simion și serviciile secrete ruse în Ucraina, informație transmisă de fostul ministru al Apărării din Republica Moldova Anatol Șalaru și confirmată de serviciile ucrainene, Podoliak spune că susține informația obținută de structurile din țara sa. 


 
Alexandru Rotaru, jurnalist Digi24.ro: În legătură cu politica din România, știu că aveți rețineri să vorbiți despre acest lucru, din constrângeri diplomatice, dar trebuie să vă întreb. În România avem un partid care este condus de un om despre care serviciile secrete ucrainene spun că s-a întâlnit cu serviciile secrete ruse în Ucraina. Credeți că Rusia este un sponsor ale grupărilor extremiste din România acum? 

Mihailo Podoliak: „Din punctul meu de vedere și da, aveți perfectă dreptate, eu încerc să nu comentez aspecte politice interne pentru că nu ține de competența mea și nu e corect față de o țară suverană, iar România îmi place foarte mult, are foarte multe perspective, prin urmare aș vrea să fiu foarte atent. Dar dumneavoastră aveți perfectă dreptate. Aici voi susține serviciile noastre de informații. 

Rusia, într-adevăr, finanțează organizațiile extremiste, inclusiv din România și, în general, din Europa de vest. 

Are un program extrem de amplu de finanțare a extremiștilor, a extremiștilor de stânga sau de dreapta, fie că vorbim de organizații civice sau de partide. Și, fără tăgadă, Rusia își va majora, în 2024, finanțarea pentru că, subliniez, bugetul militar a crescut brusc și acest buget nu este alocat doar pentru război. 

Dar este alocat și pentru proteste în diferite țări, pentru propagandă, pentru activități hibrid, pentru activități teroriste, pentru susținerea partidelor extremiste din țări suverane”.

Liderul AUR George Simion neagă că s-a întâlnit cu un agent FSB - serviciul secret al Rusiei – la Cernăuți în 2011, așa cum a declarat fostul ministru moldovean al apărării Anatol Șalaru. Simion a spus, la Digi24, că a primit interdicție din partea fostului președinte Igor Dodon la intrarea în Republica Moldova, „pentru manifestații unioniste”. El spune că „celor de la Chișinău, pe diferite culori politice, nu le place ideea de unire, pentru că nu vor mai fi președinte, premier”. „Maiei Sandu nu-i place unionismul, nu pe mine personal. M-am cunoscut cu Maia Sandu în 2016”, a mai spus liderul AUR.

Fostul ministru al Apărării din Republica Moldova Anatol Șalaru l-a acuzat, în luna martie, pe George Simion de legături cu serviciul secret rus - FSB. Acesta ar fi fost și motivul pentru care liderul AUR a fost expulzat din țara vecină în 2015, susține Șalaru. Informațiile privind relația lui George Simion cu serviciile secrete din Rusia ar fi fost scoase la iveală de Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova.

O întâlnire între liderul AUR și un șef din FSB ar fi avut loc în 2011, la Cernăuți, iar aceasta nu ar fi fost singura ocazie în care Simion a stat la aceeași masă cu reprezentanți ai Serviciului Federal de Securitate. Ulterior, un agent al serviciilor secrete ucrainene a confirmat informația.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri