Președintele Traian Băsescu se întâlnește din nou cu premierul Victor Ponta

Data publicării:
14112012 20m 20base 20ponta 20live-33504

Potrivit Guvernului, întâlnirea va avea loc la ora 16.00.

Președintele anunțase de ieri, în cadrul celei de-a doua conferințe de presă din această săptămână, că se va întâlni cu premierul miercuri sau joi, în funcție de programul fiecăruia.

„Voi avea o întâlnire cu primul ministru, nu știu dacă mâine sau poimâine, în funcție de cum are programul fiecare, o vom avea”, a declarat ieri președintele Traian Băsescu.

În cadrul întâlnirii pe care Traian Băsescu o va avea cu Victor Ponta, premierul îi va cere din nou președintelui mandatul de reprezentare a României la Consiliul Europeanextraordinar de la Bruxelles, ce va avea loc pe 22 și 23 noiembrie. Reuniunea șefilor de state și de guverne are o miză uriașă: în cadrul Consiliului Extraordinar va fi discutat bugetul Uniunii Europene pe următorii șase ani.

„Consens” la întâlnirea anterioară

Președintele și premierul au avut și săptămâna trecută o discuție pe această temă, când au convenit să ia ulterior o decizie. După întrevederea din 7 noiembrie, Administrația prezidențială confirma că „cei doi înalți oficiali” au stabilit, între altele, o „viziune comună de lucru în legătură cu privatizarea societăţilor de stat”. Comunicatul mai spunea că premierul va participa la Bruxelles la reuniunea „Prietenii coeziunii”, la 13 noiembrie, iar după această dată, Băsescu și Ponta vor avea o nouă întâlnire.

Victor Ponta declara: „A decurs anormal de normal. Eu nu sunt nici atât de naiv şi nici atât de credul ca să mă aştept de acum încolo la o coabitare”.

Potrivit Constituției și a unei decizii a Curții Constituționale din acest an, președintele este cel care reprezintă România la Consiliul European, dar poate totodată să acorde mandat premierului să îl înlocuiască la această reuniune.

Miza Consiliului extraordinar de la Bruxelles este stabilirea bugetului anual al Uniunii Europene pentru perioada 2013-2020. Aceasta înseamnă că va fi hotărâtă inclusiv suma ce va fi acordată României pentru următorii șase ani. Pentru perioada anterioară, 2007-2013, statului român i-a fost alocată suma de 30 de miliarde de euro, iar bătălia este să primim acum cel puțin aceiași bani, dacă nu chiar mai mult, spun oficialii de la București.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri