PSD-ALDE mai pierde o bătălie europeană. Juncker vrea să blocheze numirea unui înlocuitor pentru Corina Creţu

Data publicării:
viorica-dancila-jean-claude-juncker-gov
Foto: gov.ro

Jean-Claude Juncker vrea înlocuirea Corinei Creţu, comisarul din partea României şi a lui Andrus Ansip, comisarul din partea Estoniei, după ce cei doi au demisionat pentru a-şi prelua mandatele de europarlamentar. Preşedintele Comisiei Europene a spus că demisionarii din Comisie nu ar trebui înlocuiţi, întrucât costurile ar fi mari, iar executivul european poate suplini munca lor în cele 4 luni de mandat rămase, relatează Euractiv

Pentru a evita înlocuirea celor doi comisari, Juncker a introdus un proiect de act normativ prin care „Consiliul să decidă că nu este nevoie ca posturile libere să fie ocupate pentru cât a mai rămas din mandatul actualei Comisii”.

„Nu este destulă muncă pentru a ocupa 28 de comisari toată ziua. De aceea am reorganizat Comisia, am numit vicepreşedinţi şi am redus mult numărul portofoliilor. Atâta vreme cât statele membre nu vor reuşi să se pună de acord asupra unei diminuări a numărului comisarilor, succesorul meu va trebui să gestioneze lucrurile în acelaşi mod, a afirmat Juncker.

Viorica Dăncilă a decis, însă, să nu lase postul României vacant şi l-a propus pe Ioan Mircea Paşcu drept înlocuitor pentru Corina Creţu. Paşcu a fost unul dintre cei care nu au mai fost puşi pe lista PSD pentru alegerile europarlamentare din 26 mai şi a avut o reacţie critică la adresa conducerii PSD a lui Liviu Dragnea. 

„Trebuie fie să ai un simţ de conservare atrofiat, fie tendinţe sinucigaşe, dacă atunci când şi aşa ai puţini oameni apropiaţi, să faci tot posibilul să ţi-i îndepărtezi şi pe aceştia! Dar, de unde nu e, nici Dumnezeu nu cere, chiar dacă e tot atât de adevărat că fiecare pasăre pe limba ei piere!?”, scria Paşcu, la acel moment, pe Facebook.

Şi Estonia a cerut înlocuirea comisarului demisionar care o reprezintă în Comisia Europeană.

Lăsarea postului de comisar vacantă ar însemna un nou eşec pe plan european al guvernării PSD-ALDE, în condiţiile în care şi comisarul anterior, Corina Creţu, a avut în repetate rânduri o atitudine critică la adresa partidului şi a candidat la europarlamentare pe listele PRO România.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri