PSD cere MAE să oprească importurile de cereale din Ucraina, după modelul Poloniei

Data actualizării: Data publicării:
Grain harvest in Kharkiv Region - Ukraine
PSD cere suspendarea temporară a importurilor de cereale din Ucraina. Foto: Profimedia Images

PSD solicită Ministerului Afacerilor Externe să inițieze discuții diplomatice cu autoritățile din Ucraina pentru suspendarea temporară a exporturilor de cereale pe piața românească, după modelul aplicat în Polonia, se arată într-un comunicat de presă transmis de Partidul Social Democrat. 

Potrivit comunicatului citat, PSD consideră că „România trebuie să fie în continuare alături de Ucraina și să asigure tranzitul cerealelor din această țară către state terțe din Uniunea Europeană și către rutele comerciale din Marea Neagră.”

„Dificultățile majore întâmpinate de fermierii români ca urmare a facilitării comerțului cerealelor ucrainene trebuie să fie rezolvate printr-un dialog diplomatic constructiv între cele două state. Ministerul Agriculturii din România este pregătit să asigure sprijinul tehnic reprezentanților MAE în cadrul discuțiilor diplomatice cu partea ucraineană”, mai transmite PSD.

Totodată, PSD propune ca România să susțină în cadrul „Comitetului Reprezentanților Permanenți ai guvernelor statelor membre pe lângă Uniunea Europeană” (COREPER) ca Regulamentul 70/2022 privind regimul taxelor vamale pentru produsele ucrainene să fie aplicat diferențiat la nivelul Uniunii. Astfel, statele membre ale UE care își asigură consumul intern din producția proprie ar trebui să permită doar tranzitul cerealelor din Ucraina către statele membre care nu își pot acoperi necesarul de consum din producția proprie. O astfel de măsură ar fi cu adevărat echitabilă atât pentru fermierii ucraineni, cât și pentru fermierii din statele membre ale UE.

Importurile de cereale ucrainene în Polonia vor fi oprite temporar, pentru a atenua impactul asupra preţurilor, dar tranzitul va fi încă permis, a anunţat vineri noul ministru polonez al Agriculturii, Robert Telus.

Întrebat săptămâna trecută despre o astfel de măsură, ministrul agriculturii Petre Daea a declarat că o susține.

„Eu sunt adeptul unei măsuri de oprire temporară a importurilor. Puteți vedea scrisoarea semnată de cei patru prim miniștri ai celor patru țări (România, Slovacia, Polonia și Ungaria). Acolo se spune printre altele că este nevoie să se ia măsuri de salvgardare la vamă și de introducere a taxelor vamale și chiar măsuri de a stopa pentru o perioadă de timp importurile, astfel încât culoarul acesta de solidaritate să aibă o destinație clară. Așteptăm să vedem care este decizia Comisiei Europene și sunt convins că lucrurile nu rămân așa pentru că realitatea ne determină să luăm măsuri imediate pentru binele fermierilor români”, a spus Petre Daea, la Euronews.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri