PSD, PNL, USR, UDMR au noi discuții, joi în Parlament, pentru că partidele proeuropene nu au ajuns încă la o înțelegere privind împărțirea ministerelor. Există posibilitatea ca atribuirea portofoliilor să fie trasă la sorți, dacă nu există consens, au spus surse politice, pentru Digi24. Sunt neînțelegeri și cu privire la prezidențiabilul comun în noua coaliție.
Principalele discuții în Parlament sunt cu privire la viitoarele măsuri de guvernare. În paralel sunt purtate negocieri pentru programul de guvernare, iar problema invocată de către cei de la USR, din sursele Digi24, este că nu au cifrele de la Ministerul Finanțelor. Este și motivul pentru care a fost făcută o pauză la negocieri.
Cum sunt împărțite ministerele
Dacă ne uităm la cum urmează să fie împărțite ministerele, PSD ar urma să aibă șapte portofolii, PNL urmează să aibă patru, USR - trei, UDMR - două. Vor fi și trei funcții de vicepreședinți, dar cu portofoliu.
Despre negocierile din aceste zile, pe lângă problemele legate de guvernare, există și probleme privind modul în care va arăta acest Executiv, în condițiile în care există surse care spun că ar urma să fie un Guvern de sacrificiu, adică să ia acele măsuri nepopulare tocmai pentru a reduce deficitul bugetar, pentru a aduna bani la bugetul statului și pentru a adopta măsurile importante din perioada următoare.
Sunt alte voci care spun că mai degrabă ar trebui să fie un Executiv pe termen lung, care să își asume guvernarea pentru toți cei patru ani, iar în momentul în care va veni un nou președinte, acest Guvern să nu fie schimbat. Până la finalul anului ar trebui să avem un nou Guvern.
Toate cele patru partide proeuropene au decis susținerea unui candidat comun la alegerile prezidențiale, iar în caz contrar s-ar putea schimba configurația coaliției. Totodată, la pachet, este negociat atât premierul, cât și șefiile Camerei Deputaților și Senatului. Printre numele vehiculate pentru a fi viitorul prim-ministru este inclusiv cel al lui Crin Antonescu, mai spun sursele politice.
Prezidențiabilul comun ar putea rupe, din fașă, coaliția
PSD ia în calcul trecerea în Opoziție, dacă nu se găsește un candidat unic și există inclusiv scenariul de candidați separați, au precizat surse din conducerea social-democrată, pentru Digi24. În paralel, sunt purtate negocieri pentru funcția de premier, dar și pentru șefii Senatului și Camerei Deputaților.
PSD consideră că această coaliție trebuie să fie bazată pe guvernare comună, majoritate parlamentară și un candidat comun la prezidențiale, altfel lucrurile nu ar putea să funcționeze pe termen lung.
O variantă de prezidențiabil ar fi Crin Antonescu. Dacă liberalii vor veni cu această variantă pentru prezidențiale, atunci PSD urmează să propună premierul, iar Marcel Ciolacu ar rămâne în continuare la Palatul Victoria, șefia Camera Deputaților va rămâne a social-democraților și USR va primi șefia Senatului, asta pentru că liberalii ar avea candidatul la prezidențiale.
Sunt totuși voci care ar vrea o candidatură separată la alegeri, în special cei din USR sau cel puțin să fie un candidat de stânga și altul de dreapta. În acest scenariu, varianta luată în calcul pentru prezidențiale ar fi Elena Lasconi. Ea consideră că a primit încrederea românilor, votul din primul tur și a fost candidatul care a ajuns în turul al doilea. Astfel, ar putea să candideze pe mai departe și să ajungă din nou în finala prezidențială, însă este un scenariu pe care nu îl agreează PSD.
PSD nu e de acord nici cu Nicușor Dan ca prezidențiabil și, spun unele voci, partidul ar putea să aibă candidat separat. Nu e singurul partid care ar putea să treacă în Opoziție, la fel de bine ar putea face acest lucru și USR.
Editor : Ana Petrescu